De verspreiding van het nieuwe coronavirus kost de wereldeconomie drie tot vier keer zoveel als de SARS-epidemie in 2003. Dat verwacht Warwick McKibbin, de econoom die berekende dat de SARS-uitbraak destijds 40 miljard dollar economische schade opleverde. Een groot deel van het verlies van het bruto binnenlands product was bij de SARS-uitbraak te wijten aan een vertraging van de economische groei in China. “Nu de economie van China zo veel groter is geworden, moet je ervan uitgaan dat de miljardenschade ook veel groter zal zijn”, zegt McKibbin, werkzaam aan de Australian National University in Canberra. Het Aziatische land is nu goed voor 17 procent van de wereldeconomie, terwijl dat zeventien jaar geleden nog maar 4 procent was.
Het aantal vastgestelde besmettingen van het nieuwe coronavirus is met 9800 gevallen inmiddels hoger dan dat van SARS. Zeker 213 mensen zijn nu aan de longaandoening overleden, wat beduidend minder is dan bij SARS (honderden meer). Hoe de verspreiding van het Wuhan-virus precies inwerkt op de economie is moeilijk aan te geven, maar volgens McKibbin gaat het voor een groot deel om ons gemoed. “Paniek lijkt het zwaarst te drukken op de economie, meer dan het dodental.”
Eerder sprak onder andere vermogensbeheerder Pictet Asset Management al de verwachting uit dat het Wuhan-virus grotere economische schade veroorzaakt dan SARS, maar het noemde destijds geen bedrag. Naast de grotere omvang van de Chinese economie, wezen deze onderzoekers er ook op dat de uitbraak van het coronavirus juist rond het Chinese Nieuwjaar plaatsvindt. Dat is doorgaans een belangrijke periode voor consumentenuitgaven.
ANP