Veel stellen die samen een huis kopen komen voor de vraag te staan of het verstandig is te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap af te sluiten.
Het is namelijk aan te raden er op dat moment over na te denken wat er met de woning zou gebeuren als een van partners zou overlijden. In zo’n geval wil je niet dat de gezamenlijke woning voor de helft eigendom van de familie van de overledene wordt. Dat wordt voorkomen met een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Ook geldt er een hoge vrijstelling van de erfbelasting over een woning die je erft van een echtgenoot of geregistreerd partner (meer dan € 600.000).
Sinds 1 januari 2018 geldt dat je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Als je niets regelt, zal er een beperkte gemeenschap van goederen ontstaan tussen de partners.
Bij een beperkte gemeenschap van goederen blijven alle bezittingen en schulden die van jou waren voor de datum van het huwelijk of geregistreerd partnerschap van jou bij een scheiding. Verder vallen erfenissen en schenkingen, ook als zij tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap worden ontvangen, buiten de gemeenschappelijke boedel.
In de beperkte gemeenschap van goederen vallen alle bezittingen en schulden die door jullie gezamenlijk zijn aangegaan voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap én alle bezittingen en schulden die daarna door een van jullie beiden worden aangegaan.
Ook bij een beperkte gemeenschap van goederen is er dus nog wel sprake van een gemeenschappelijke boedel, die bij een scheiding fiftyfifty verdeeld zal worden.
Als je dat niet wilt, kun je dat bij de notaris in huwelijkse voorwaarden laten vastleggen voordat je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Dit kan ook tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap, maar dan moeten de huwelijkse voorwaarden worden goedgekeurd door de rechtbank.
Lees verder op LSLegal.online >>>
Lees ook:
Wereldwijd trouwen ook heel veel jongens als ze minderjarig zijn