Opinie

Vandaag is het een fantastische dag: de NRC Handelsblad-freelancers staken

13-02-2020 12:27

Volkskrant-columnistes lezen Geenstijl.nl.

Vandaag is een mooie dag. Anders dan andere dagen. Dat had u misschien al wel gemerkt, ook al kan u niet helemaal de vinger leggen op wat er precies anders is vandaag. Het weer? Het vooruitzicht straks helemaal DWDD-vrij te zijn? Een nieuw seizoen Boer Zoekt Vrouw? Eindelijk een besmettelijk maar levensgevaarlijk virus zodat de mensheid krijgt wat het verdient? Colombiaanse koffiebonen waardoor de koffie beter smaakt? De Volkskrant vandaag niet bezorgd? Wat is er toch zo mooi aan deze dag? WAT?

Op deze prachtige dag staken alle freelancers van NRC Handelsblad. Ze zijn boos dat ze veel te weinig geld krijgen terwijl ze wel altijd op die 100% blanke ‘diverse’ redactie moeten zitten, niet zelden tijdens brakke uren, in dat megalomane kitschgebouw in Pyongyang aan de Amstel en dat allemaal omdat de Vlaamse uitgevers en hun aandeelhouders nóg meer winst willen wat in het huidige printmedialandschap alleen kan door werknemers als rijpe puisten uit te knijpen, liefst in schimmige freelanceconstructies als ware het ”’werknemers”’ van PostNL of de Volkskrant.

Daarom weigeren de NRC-freelancers vandaag dienst. De hele dag! Woedend maaien ze hun vuistjes in de pathetische, naïeve en lachwekkende hoop dat het ook maar iets zal uithalen of dat ook maar één roomblanke NRC-redacteur die wel in vaste dienst is ‘solidair’ (LOL) met ze zal zijn.

Geen freelancers, geen freelance-stukjes in NRC! JOECHEI!

De hele dag geen ‘we moeten het hebben over…’, ‘deze journalist doet drie maanden zonder alcohol/internet/iets kopen/suiker’, ‘is FVD/PVV de nieuwe nsb?’, ‘millennial en burn out’, ‘dapper en krachtig genderverhaal’, ‘mijn eigen racisme: 3000 woorden white saviour zelfkastijding’, ‘gedetailleerd verslag met foto’s van mijn menstruatie/miskraam/abortus’, ‘Spitsuur: welk klef D66-gezinnetje wint dit jaar de bokaal voor braafste blanke dociele kutburger?’, ‘taboedoorbrekend verhaal over iets dat absoluut geen taboe is of beslist taboe moet blijven’, ‘deugend reisverslag naar apenlanden’, ‘populaire hitlijst/film/award ceremony/serie is racistisch/seksistisch/homofoob/xenofoob/transfoob’, ‘iets met Nikkie Tutorials/transgenders’ artikelen in NRC! Wat! Een! Genot!

Als het niet in NRC-print staat dan dus ook niet in NRC-online, wat betekent dat het ook niet wordt gedeeld op social media wat weer betekent dat u er vandaag gegarandeerd geen last van zult hebben.

Nog belangrijker: omdat het vandaag niet in NRC staat zal het vanavond ook niet worden behandeld in een talkshow met BN’ers op radio en TV, geen enkele glossy zal alles volgende week opnieuw uitkauwen en honderden, misschien wel duizenden UvA-millennials zullen vandaag helemaal niets aan NRC hebben om te lezen waarover ze vandaag weer moeten klagen en drammen en huilen en jammeren en stampvoeten en Instagram-selfies maken. Vandaag kunnen ze alleen terecht bij Volkskrant en Parool voor het slachtofferjammergebed zonder end verzorgd door ‘freelancers’ (meestal altijd vrouw (en Philip Huff) der Nederlandse print-MSM.

En daarom is het vandaag een prachtige dag. Een mooie dag. Een goede dag. Een dag om jaarlijks te herdenken.

Misschien is vandaag wel het begin van het einde van tenminste 80% van het oudmediale freelancersbestand, wat betekent dat Nederland over een jaar of wat misschien wel echt helemaal ‘human interest’-artikelen vrij is. Een paradijs van regenbogen en op LSD trippende kristallen eenhoorns zeg maar.

13 februari 2020, NEVER FORGET!

De dag dat Nederland voor het eerst, een heel klein stukje, gevrijwaard bleef van feminine, hysterische, pathetische deugblerf gecamoufleerd als ‘kwaliteitsjournalistiek’.

Nu maar hopen dat die freelancers nóg verder worden afgeknepen door de uitgevers en de oude media nóg verder afsterft zodat er straks nóg minder ruimte is voor zaterdagbijlagen, Hassan Bahara en al die andere De Correspondentoïde kutrubriekjes waarin wordt uitgelegd hoe, wat en waarom te denken en vinden.

Geniet u van deze heerlijke, zalige, magische bevrijdingsdag. Morgen is alles weer voorbij en gaat het millenniaal freelance NRC-drammen gewoon verder.

Lees ook: Noodkreet BN’ers wegens verdwijnen DWDD: ‘Voelt u zich geroepen?’

Lees ook: Krantenuitgever: ‘Kranten hebben geen toekomst meer, ze gaan allemaal dood’ – Warren Buffet: ‘Kranten zijn toast’.