Politiek

D66 Amsterdam gaat wapenbezit keihard aanpakken: niet fouilleren, niet handhaven (geen app?)

27-02-2020 10:14

Het volgende bericht is een officieel nieuwsbericht en niet door ons verzonnen:

Het wapenbezit onder jongeren moet met spoed worden teruggedrongen. De beste manier om dat te doen is door te voorkomen dat jongeren überhaupt een wapen gaan dragen.” Dat zegt de fractievoorzitter van de Amsterdamse coalitiepartij D66, Reinier van Dantzig. Zijn partij komt met een 10-puntenplan.

Daarin staat onder meer dat er een wapeninzamelpunt moet komen. Ook pleit D66 voor een meldpunt ‘veilig naar school’, waar kinderen die zich onveilig voelen hulp kunnen krijgen. Rondom middelbare scholen moeten extra gebieden worden aangewezen waar een verbod geldt voor alle messen.

De partij vestigt ook de aandacht op drillrap-video’s, gewelddadige filmpjes waarin jongens elkaar uitdagen en met messen en vuurwapens zwaaien. “Iedereen kan thuis eenvoudig zien hoe jonge mensen elkaar bedreigen en we weten dat het niet blijft bij het bezit van een mes. Er wordt ook daadwerkelijk gestoken.” Via rappers en invloedrijke personen uit de buurt moeten deze drillrap-jongeren worden benaderd en geholpen “hun artistieke talenten te benutten zonder daarbij strafbare gedragingen te plegen”, aldus de partij.

Eerder deze week lanceerde de grootste (oppositie)partij in Rotterdam, Leefbaar Rotterdam, ook al een plan tegen wapengeweld. Daarin wordt gepleit voor het registreren van etnische afkomst van jonge arrestanten, meer preventief fouilleren en een minimumstraf van zes maanden voor verboden wapenbezit.

Anp

Het bovenstaande bericht is een officieel nieuwsbericht en niet door ons verzonnen.

Lees ook: Amsterdamse agenten voortaan ‘bewust’ van ‘etnisch profileren’ dankzij virtual reality