Politiek

Deelname Forum voor Democratie aan provinciebestuur Brabant stap dichterbij

03-03-2020 15:50

VVD, Forum voor Democratie en CDA hebben Lokaal Brabant betrokken bij gesprekken om te komen tot een nieuw provinciebestuur in Noord-Brabant. Er is “voldoende gezamenlijke basis gevonden om verder te spreken over een akkoord op hoofdlijnen”, meldt de provincie.

Lees ook – Onderhandelingen VVD, Forum voor Democratie en CDA in Brabant komen op stoom

Lokaal Brabant zegt graag verantwoordelijkheid te nemen voor het besturen van de provincie. “We hebben er alle vertrouwen in dat we samen met de andere drie partijen tot een prima akkoord op hoofdlijnen kunnen komen”, aldus Wil van Pinxteren van de partij.

VVD, Forum voor Democratie en CDA praten sinds vorige maand over een samenwerking. De drie partijen hebben 27 zetels, terwijl de Provinciale Staten van Noord-Brabant bestaat uit 55 leden. Daarom hebben de drie steun nodig van van andere partijen. De ene zetel van Lokaal Brabant zou precies genoeg zijn voor een meerderheid.

Lokaal Brabant heeft er vertrouwen in dat de gesprekken succesvol zullen zijn. De VVD laat weten ook met andere partijen verder te willen praten, zoals 50PLUS, en ChristenUnie-SGP.

Bassiehof – We moeten het hebben over het hoofddoekje van Rob Jetten (D66)

Het CDA zegde in december de samenwerking met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks op. De christendemocraten konden zich niet vinden in het voorgenomen stikstofbeleid van het provinciebestuur. Daarom moet nu een nieuwe coalitie in Brabant worden gevormd.

Niet iedereen is enthousiast over de gesprekken die VVD en CDA met FVD voeren. Vorige maand twitterde GroenLinks-voorman Jesse Klaver dat VVD en CDA in Noord-Brabant extreemrechts in het zadel willen helpen. Ook D66 reageerde kritisch en ook intern bij het CDA klonk kritiek.

Peilingwatch – CDA’ers zijn voor FvD-coalitie in Brabant

ANP