Vandaag heeft juridisch adviseur Aachboun de rechtbank in de tramschutter zaak gewraakt, tot groot ongenoegen van de overige slachtoffers, nabestaanden en slachtofferadvocaten in de zaal.
Dit is de reden dat Aachboun de rechtbank vandaag wraakte, hij meent dat sprake is van vooringenomenheid bij de rechters. Andere slachtofferadvocaten achten dat kansloos en uiten hun ongenoegen hierover, aangezien dit, door de behandeling van het wrakingsverzoek alleen al, uren vertraging op zal leveren. De wrakingskamer bestaat namelijk uit drie andere rechters. Deze rechters dienen zich in te lezen, de toelichting op het wrakingsverzoek te horen en te luisteren naar de standpunten van de gewraakte rechters, het openbaar ministerie en eventueel de verdediging en slachtofferadvocaten. Mocht het wrakingsverzoek worden toegewezen, dan dient de gehele zaak opnieuw te worden behandeld. De kans daarop lijkt echter erg klein.
Op grond van het Wetboek van Strafvordering heeft een slachtoffer het recht zich te doen bijstaan. Op de terechtzitting kan dat door een advocaat of door een andere gemachtigde. Dat kan bijvoorbeeld iemand van Slachtofferhulp zijn, een goede vriend van het slachtoffer of een juridisch adviseur.
Advocaat is een beschermde titel, maar juridisch adviseur niet, dus in beginsel kan iedereen zich juridisch adviseur noemen.