Media & TV

Twee miljoen kwalitatief slechte, subjectieve, baggerartikelen op Nederlandse wikipedia

11-03-2020 11:19

Een nieuwe mijlpaal voor de Nederlandstalige Wikipedia. De gratis online-encyclopedie is door de grens van 2 miljoen artikelen gegaan. Het 2 miljoenste artikel gaat over het voetbalstadion Estádio Eládio de Barros Carvalho in Brazilië.

Wikipedia begon in januari 2001 met de kwalitatief uitstekende zeer uitgebreide en goed gedocumenteerde Engelstalige versie. Die telt inmiddels meer dan 6 miljoen artikelen, waaronder veel zelf aangemaakte persoonsverheerlijkende autobiografische pagina’s ter zelfpromotie.

Helaas werd een paar maanden later het eerste Nederlandstalige artikel geplaatst. In januari 2012 bereikte de Nederlandse versie de grens van 1 miljoen artikelen, meestal zeer bevooroordeeld en gebaseerd op persoonlijke willekeur van de ‘schrijvers’, doorgaans beroepswerklozen, arbeidsafgekeurden, psychisch zieken en andere mensen zonder leven.

De Nederlandstalige encyclopedie staat wereldwijd op de zesde plaats, net achter het Frans en ruim voor het Russisch. Waarschijnlijk omdat in Nederland veel mensen een uitkring hebben en verder toch niks hebben te doen. Er zijn ook Wikipedia’s in ongeveer driehonderd andere talen, waaronder het Fries, Nedersaksisch, Zeeuws en Limburgs.

Ondanks dat Wikipedia zegt ‘objectief’ te zijn komt het er in de praktijk op neer dat moderators zaken tegenhouden of zelfs bepaalde onderwerpen helemaal op slot zetten omdat ze het er persoonlijk niet mee eens zijn. Dit betekent dat bij Wikipedia vooral het recht van de sterkste geldt. Iets laten wijzigen of rectificeren is in zo’n geval onmogelijk, laat staan dat er sprake is van enige consequent beleid. Moralisme en geldingsdrang zijn vaak de belangrijkste drijfveren van wikipedia-moderators.

Aangeraden wordt om bij het opzoeken van informatie op Wikipedia zoveel mogelijk de Engelstalige versie te gebruiken, tenzij het om specifiek Nederlandse onderwerpen gaat.

Nog beter is het om Wikipedia zoveel mogelijk te negeren en gewoon echte, normale, wel objectieve bronnen te gebruiken.