23 mensen willen de nieuwe burgemeester van Den Haag worden. Dat heeft de provincie Zuid-Holland bekendgemaakt. De jongste kandidaat is 23 jaar, de oudste 63. Negentien zijn man, vier zijn vrouw. Onder hen zijn mensen met ervaring in het openbaar bestuur. Er zitten ook sollicitanten tussen die uit het bedrijfsleven komen. Als het aan de gevestigde orde ligt, is dat alles wat u krijgt te horen inzake de nieuwe burgemeester, die de in oktober vorig jaar opgestapte Pauline Krikke moet doen vergeten. De rest van de benoeming blijft een politieke tombola achter gesloten deuren. Dit terwijl het merendeel van Nederland allang voor de gekozen burgemeester is.
De kandidaten voor het Haagse burgemeesterschap kunnen een signaal afgeven tegen dit ondemocratische achterhaalde systeem door een statement te maken voor de gekozen burgemeester, voor meer democratie. Dat kan door net zoals Bert Blase en ondergetekende hun kandidatuur openbaar maken.
Een burgemeester is de meest zichtbare vertegenwoordiger van het gemeentebestuur en neemt beslissingen die directe gevolgen hebben voor burgers. Burgers hebben het recht te weten wie hun stad wil besturen. Staat hun nieuwe burgemeester pal voor Haagse tradities, zoals de intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet, de Vreugdevuren en de Puch’s en Tomos brommers die willen rondtoeren op de jaarlijkse Kâhwe Klâhwe dag? Denkt hij of zij aan Den Haag First, waarbij in overleggen met het Rijk en de andere gemeenten de belangen van de stad altijd op nummer 1 staan? Uit buitenlandse ervaringen weten we dat een verkozen burgemeester goed geworteld is in de lokale gemeenschap. Het draagvlak voor de besluiten van die burgemeester is groter. Bovendien versterkt het de rechtstreekse betrokkenheid van de burgers bij het lokale bestuur.
Maar de belangrijkste reden voor de gekozen burgemeester is natuurlijk de wil van het volk. Uit een recente peiling van Maurice de Hond blijkt dat 59% van Nederland voor de gekozen burgemeester is. Ook willen Nederlanders steeds meer transparantie zien rondom de procedure van het stemmingsproces voor een nieuwe burgemeester. Logisch is dat de klassieke partijen vooral tegen gekozen burgemeesters zijn. De PvdA, CDA en de VVD kunnen alleen maar verliezen bij een nieuw systeem. Deze drie partijen hebben in het huidige systeem veruit de meeste burgemeesters.
Hoewel de wet nu officieel verbiedt dat een burgemeester wordt gekozen, staat het alle kandidaten vrij om hun sollicitatie bekend te maken, om aan de stad te laten weten waar zij voor staan, wat voor boegbeeld ze willen zijn. Mijn omroep aan hen is; presenteer jezelf, laat weten waar je voor staat en ga met de stad en met elkaar in debat. Dat laatste natuurlijk zonder publiek vanwege het coronavirus, maar via bijvoorbeeld social media zijn er mogelijkheden te over om dat debat met elkaar te voeren. Dus hup, maak jezelf bekend aan de stad!
En o ja, dat echte betrokkenheid met de stad en haar inwoners wenselijk is, zeker in deze tijd, is ook iets waarop burgers de burgervader- of moeder mogen afrekenen.
Het blijft daarbij gek dat een burgemeester, tijdens de coronacrisis voor een vakantie afreist naar het buitenland en deze weigert om gezien de situatie eerder af te breken. Gelukkig is Remkes zijn vakantie afgelopen, zodat hij eindelijk de regie kan nemen in de Haagse aanpak van de bestrijding van het coronacrisis, wel ruim een week te laat.