Jurriaan Maessen – Potsierlijke rechtsreactionairen: Tom Zwitser, Jensen, Sietske Bergsma, Sid Lukkassen

23-03-2020 12:00

Leer mij de complotdenkers kennen! Toen ik jaren terug betrokken was bij Infowars (Alex Jones) maakte ik deel uit van dezelfde complottenkaravaan die we thans aan ons voorbij zien trekken vanuit voornamelijk domrechtse hoek (domlinks is momenteel vrijwel stil, ook fijn): regeringen die al dan niet gefingeerde catastrofes aangrijpen teneinde de macht naar zich toe te trekken, vaccinaties als middel om populaties te knechten, pandemie een welkome catastrofe om eindelijk een grondwet op te kunnen schorten, noem het allemaal maar op. Classic Alex Jones.

Hoewel ik het narrenschip op tijd had verlaten mag het niet verbazen dat mijn zintuig voor dit soort staatsgevaarlijke kletspraat gevoeliger is dan gemiddeld; de alarmbellen rinkelen harder zodra dezelfde sinistere reflex de kop opsteekt, in de Nederlandse context manifest bij lieden als Tom Zwitser, Robert Jensen, Sietske Bergsma, Sid Lukkassen, en de rest van die potsierlijke verzameling rechts-reactionairen.

Ongebreideld complotdenken is iets waar je op enig moment los van komt. Iets dat overwonnen wordt. Als het goed is.

Hangende deze verwachte volwassenwording is het momenteel zaak om de samenleving tegen deze engdenkers in bescherming te nemen. Ik realiseer mij terdege dat grondwettelijke restricties het ons op het ogenblik lastig maken om dit losgeslagen, aan FvD verwante voetvolk te separeren, toch moet het in uitzonderlijke omstandigheden als de huidige mogelijk zijn her en der noodverordeningen in elkaar te knutselen, krachtens hetwelk deze gakkende ganzen tijdelijk in preventieve hechtenis kunnen worden genomen. Noem het een fluwelen hechtenis, dus zonder de enkelkettingen en loden ballen, maar met een stevig vastgegespte muilkorf.

Dit alles hoeft overigens niet al te barbaars te gebeuren: ik stel ruime cellen voor, adequate maaltijden, geen strafbladnoteringen verder, maar gewoon een tijdje monnikenrust in het belang van de gezondheid van het volk.

Am I not merciful?