De huidige maatregelen in Nederland hebben als effect, dat het gedrag van de mensen vrijwel lijkt op de situatie, die er zou zijn als er een harde lockdown was geweest. Alle scores van de maatregelen, die men zelf heeft genomen, zijn inmiddels tot ruim boven de 90 procent zoals de onderstaande tabel laat zien. Een onder normale omstandigheden onvoorstelbare verschuiving in enkele weken.
- Vergeleken met de vorige week zien we dat alle belangrijke indicatoren van het beschermen van jezelf en anderen naar (ruim) boven de 90 procent is gestegen. 93 procent blijft zoveel mogelijk thuis (vorige week was dat 85 procent)
In feite is Nederland in een soort “vrijwillige” lockdown. Nog maar 21 procent vindt dat de overheid een echte lockdown moet aankondigen. Dat was vorige week 25 procent.
- 73 procent vindt dat de scholen tot na de meivakantie gesloten moeten blijven. Bij ouders met kinderen op de basisschool is dat 64 procent.
- De vraag, die snel belangrijk gaat worden, over de te volgen exit-strategie laat zien dat 55 procent aangeeft dat ook als het aantal doden gaat dalen, we toch de maatregelen moeten houden, totdat het virus (vrijwel) verdwenen is. 42 procent wil dan de maatregelen geleidelijk afbouwen en 3 procent wil alle maatregelen dan intrekken. Ouderen willen het meest dat we de maatregelen dan houden. Bij kiezers van D66, VVD en FVD zien we dat er meer mensen zijn die dan willen afbouwen dan de maatregelen handhaven.
(Het is nu al duidelijk dat op enig moment in de toekomst, dit de grote discussie in de samenleving zal worden met een heel grote kans op tweespalt!)
- Ten slotte is een overzicht gemaakt van de kans, die men zichzelf geeft om besmet te worden en aan het virus dood te gaan. Daaruit blijkt o.a. dat 14 procent van de Nederlanders zichzelf een kans geeft boven de 50 procent om de ziekte te krijgen en er vervolgens aan dood te gaan. Bij personen boven de 65 jaar is dat 20 procent.