Van de 15 zetels die de Haagse PvdA in 2006 nog wist te bemachtigen, zijn er anno 2020 nog slechts 3 over. De door de kiezer uitgestippelde lijn voor de sociaaldemocraten loopt loodrecht naar beneden. Wat doe je als jouw partij verkiezingen op rij verliest, je uit het stadsbestuur dreigt te vallen en uiteindelijk ook valt? Dan start je gewoon een lastercampagne richting de snelst groeiende partij van de stad. Een lastercampagne met als doel een terugkeer op het pluche. De Haagse PvdA-wethouder Martijn Balster deed voor hoe het moet.
Landelijk heeft de PvdA een geschiedenis met het uitsluiten van partijen. In 2002 werd de opkomende Pim Fortuyn uitgesloten en begin vorige maand sloot Asscher op zijn ledencongres Forum voor Democratie uit. In Den Haag kon in 2010 de toen snel opgekomen PVV nog buitenspel gezet worden door het hoofddoekjesverbod dat de Wildersgetrouwen als breekpunt voor coalitiedeelname eiste. Maar met welk wapen moest in 2017 de eerst weggelachen partij van mij worden bestreden? Het zal het PR-team overuren hebben gekost om te komen tot een heuse lastercampagne, waar mijn partij stelselmatig en zonder enige bewijslast werd beschuldigd van cliëntelisme en niet integer handelen. Het doel: met het aanzwengelen van een strafrechtelijk onderzoek een nieuwe partij buitenspel zetten en daarmee een terugkeer in het stadsbestuur mogelijk te maken, is glansrijk gehaald.
Terwijl er tot op de dag van vandaag nada nul regelgeving is voor lokale partijen ten zien van het ophalen van donaties, werd bij mijn partij, met steun van de lokale pers, steevast de vraag gesteld “Waar betaalt De Mos zijn campagne van?”, met daaraan gekoppeld de termen ‘cliëntelisme’ en ‘integriteit’. Ook kwam het verwijt dat wij niet transparant zouden zijn over het verkrijgen van onze gelden. Daar waar landelijke partijen via subsidies en allerlei vage stichtingen hun campagne budget bijeen krijgen, hebben wij dat, in alle openbaarheid, gedaan met donaties uit de stad. Via onze campagnebus, met daarop de donateurs die dat mogelijk maakten, via fundraisedinners waar we de pers bij uitnodigden, via ledengeld en via door fractieleden gespaard geld.
En ondanks het feit dat geen wet het ons verplichte hebben we, onder toezicht oog van oud-vice-premier Hans Wiegel, onze donatiestromen in 2018 aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe coalitie inzichtelijk gemaakt. Hoe anders zit dat bij bijvoorbeeld de PvdA? Uit onderzoek van De Telegraaf bleek dat deze partij regelgeving voor landelijke partijen aan de laars lapt: aan donateurs wordt geadviseerd om donaties boven de 4500 euro op te knippen over verschillende jaren, zodat donateurs voor het grote publiek anoniem kunnen blijven. Hoe zit het in dat kader met de 12.700 euro die de Haagse PvdA stelt gehad te hebben van de landelijke afdeling?
Terwijl Balster zelf verdachte is van het mogelijk lekken uit de vertrouwenscommissie, heeft hij sinds 2017 de operatie ‘Beschadig De Mos’ met verve vervuld. Met quotes in kranten, met valse berichtgeving op social media, met het beschadigen van kandidaten die op de Groep de Mos kieslijst stonden. Tijd voor wat opheldering van zijn kant, tijd voor een open brief aan Martijn.
OPEN BRIEF AAN MARTIJN BALSTER
==
Aan: wethouder Balster
Geachte heer Balster,
U bent nu enige tijd in functie als wethouder van Den Haag, een functie die u gezien de uitslag van de verkiezingen niet had mogen bekleden. Uw partij, de PvdA, verloor voor de zoveelste keer op rij een fors aantal zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen. De kiezer rekende met u af en toch zit u daar.
En de weg naar de plek waar u nu zit beste heer Balster, dat is geen fraaie.
Stelselmatig heeft u zich schuldig gemaakt aan smaad en laster richting mij en mijn partij, met als doel om, de verkiezingsuitslag ten spijt, op de stoel van wethouder te komen.
Al in 2017 maakte u zich schuldig aan het uiten van valse verdachtmakingen. Samen met de SP en HSP wilde u een onderzoek naar cliëntelisme. Zonder enige bewijsvoering stelde u dat ik bedrijven zou helpen in ruil voor geld. U vroeg, zonder dat wet- en regelgeving dat mij ook maar enigszins oplegt, om totale helderheid over de partijfinanciering. “Laat zien of u integer en transparant kunt handelen”. En toen oud-burgemeester Krikke stelde dat het besluit over de vijf extra nachtontheffingen een specifieke bevoegdheid is van de burgemeester en zij uiteindelijk degene was die over de toewijzing van de nachtelijke vergunningen ging, stelde u samen met HSP-raadslid Peter Bos in het AD: “De burgemeester laat zich voor het karretje van Richard de Mos spannen”. Tijdens het debat over de nachtontheffingen twitterde u op 17 mei 2019 (zie bijlage): ‘De Mos werd onder de tafel betaald door zalencentrum. De burgemeester stak haar nek uit voor vergunningen. En straks mogen Groep de Mos jongeren tot diep in de nacht naar Opera”.
De zinsnede: ‘het betalen van iemand onder de tafel’ verwijst naar een niet-gemelde vergoeding voor het werk. Dit is een veel voorkomende vorm van illegale betalingen van een werkgever aan een werknemer. In het algemeen, beide partijen stemmen in de financiële transactie te verbergen in de hoop burgerrechtelijke-, strafrechtelijke- of fiscale wetgeving te ontwijken. Waar kunt u hetgeen wat u stelt, staven met bewijs?
U en uw partij hebben bij de door u gevoerde en aangejaagde lastercampagne een duidelijk belang gehad, namelijk een terugkeer in het stadsbestuur met voor u een wethoudersportefeuille. Terwijl uw onophoudelijk inzetten van integriteit als politiek wapen voor mij en mijn partij de omgekeerde weg betekende; mijn partij zit niet meer in het stadsbestuur en twee Hart voor Den Haag wethouders zijn hun baan als wethouder kwijt.
Ik acht uw handelen en door u geuite verdachtmakingen aan mijn adres er mede voor verantwoordelijk dat het OM een strafrechtelijk onderzoek naar mij doet. Ik nodig u uit om te komen met bewijsmateriaal om uw beschuldigen te staven met bewijs.
Mocht u dat niet lukken, dan houd ik u mede aansprakelijk voor de geleden schade voor mij en mijn partij.
Ik kijk uit naar uw antwoord.
Hoogachtend,
Richard de Mos
P.s. Bijlage: uw tweet van 17 mei 2019
Debat nachtontheffingen horeca. Kan bij deze foto kleine impressie debat niet laten ?: De Mos werd onder de tafel betaald door zalencentrum. De burgemeester stak haar nek uit voor vergunningen. En straks mogen Groep De Mos jongeren tot diep in de nacht naar de Opera. #raad070 pic.twitter.com/FKGBjFmmVa
— Martijn Balster (@balstermartijn) May 16, 2019