Binnenland

Coronavirus al op 15 februari in NL, RIVM deed niks, wist niks, geen zorgen, rustig slapen, RIVM houdt de wacht

23-04-2020 09:41

Het coronavirus was al op 15 februari in Nederland, twaalf dagen voordat de eerste patiënt officieel positief werd getest. Zo waarde het virus lange tijd ongemerkt rond en kon het zijn verwoestende werk doen. Dat schrijft het islamofiele ‘gezinsblad’ AD op basis van conclusies van modellenmakers van het RIVM na het onderzoeken van de eerste Nederlandse coronapatiënten.

Op donderdag 27 februari werd bij een man uit het Brabantse Loon op Zand – formeel de eerste Nederlandse patiënt – het virus vastgesteld. Daarna gingen bij de regering, het RIVM en ziekenhuizen alle alarmbellen af. Maar in de weken daarvoor trok corona dus al door het land.

Telkens wordt nagegaan wanneer opgenomen patiënten voor het eerst ziek werden. “En dan zie je dus dat de eerste ziektedag van de eerste Nederlandse patiënten midden februari was”, zegt RIVM-woordvoerder Harald Wychgel.

Er waren al meer feiten die wijzen op een vroegere introductie van het virus. Een 49-jarige vrouw uit het Brabantse Altena kwam op 21 februari op de intensive care van het ziekenhuis in Gorinchem terecht, al werd pas later een test afgenomen. Ze stelt al ‘weken’ daarvoor klachten te hebben gehad. En uit een peiling onder ziekenhuispersoneel in Brabant bleek dat bij 7 van de 86 besmette medewerkers de klachten ook al veel eerder begonnen, vanaf medio februari.

Anp

N.B.
Ondanks al deze kritiek op het RIVM mag u niet gaan twijfelen aan de voortreffelijkheid van het RIVM want dat is verboden door de Volkskrant.