De huidige noodverordeningen die nu in Nederland van kracht zijn, zijn volgens juristen ‘onhoudbaar’, ‘ondemocratisch’ en ‘ongrondwettelijk’. Toch heeft het kabinet RIVM 1 onder leiding van premier Jaap van Dissel al die tijd lekker gedaan alsof er helemaal geen grondwet bestaat. Wat eigenlijk even treurig als hilarisch is als je je bedenkt dat Mark Rutte, de (toen nog wel normaal gekozen) voorganger van premier Jaap van Dissel (RIVM), van de VVD was, notabene een ‘liberale’ ‘ondernemerspartij’.
Om te voorkomen dat sommige burgers zich op den duur niet kritiekloos als willoos slachtvee in ongrondwettelijke noodverordeningen laten drukken door de firma Geheim & Ontransparant & Van Dissel, maar gaan protesteren tegen grondrechtenschendingen, al is die kans in Nederland nihil want zolang er maar een Wilhelmus mag worden gezongen op het balkon en geapplaudiseerd voor de zorg, ofzoiets, vinden de Boer Zoekt Vrouw kijkende kabouterburgertjes het al lang best en anders gaan ze wel vuistjesmaaien op Twitter of petities tekenen, komt het kabinet nu met een spoedwet.
Dat is een wet die heel snel doorgedrukt wordt (dat kán dus wel, maar niet als het gaat om een wet die u graag doorgedrukt zou zien, dan duurt het ineens jaren) waardoor alle dingen die nu nog ongrondwettelijk zijn op magische wijze niet meer ongrondwettelijk zijn. Zodat u ook ná de coronacrisis moeiteloos terug in het gelid kunt worden geblaft, want een samenleving waarin burgers netjes onder de duim in het gelid worden gehouden is een fijne samenleving. Zie ook China (beste vrind van de WHO).
Dan nu wat brisante citaatjes uit NRC Handelsblad want daar zijn ze goed in uitleggen hoe 2020 binnen enkele weken in 1984 verandert zonder dat u daar wat tegen kunt doen. Slaap zacht en vergeet niet: Roerganger Jaap van Dissel houdt transparant, democratisch en gecontroleerd door het volk de wacht:
“Ingaan tegen de Grondwet is alleen toegestaan als het wettelijk is vastgelegd – dat is bij de noodverordeningen niet het geval. De nieuwe spoedwet moet dat beter regelen, waardoor burgerrechten (tijdelijk) ingeperkt kunnen worden.Dat kan betekenen dat burgers makkelijker gestraft kunnen worden als ze maatregelen niet opvolgen.
De wet moet óók de democratische legitimiteit van de maatregelen versterken. Over de verordeningen is niet gedebatteerd en gestemd door volksvertegenwoordigers: ze zijn door de voorzitters van veiligheidsregio’s opgesteld en ingevoerd. Daardoor vindt geen democratische controle plaats. Dat kan met de spoedwet, die naar verwachting tot 30 september geldt, wel.”