Jurriaan Maessen – FvD als exponent van reactionair rechts, wildgroei van Jan Roos-achtige halfproducten

03-05-2020 18:05

Als je maar lang genoeg in de afgrond van reactionair rechts koekeloert, en dan met name de exponent FvD, zou je de indruk kunnen opdoen dat de gekkies een meerderheid of in ieder geval substantiële minderheid van het electoraat vormen. Je zou, als je niet oppast, bijna gaan denken dat de ledenschare voornamelijk uit een soort woekerende wildgroei van Jan Roos-achtige halfproducten bestaat.

Dit is, goddank, niet het geval. Nóg niet.

Als de recente vrije val van Forum in de peilingen in elk geval één ding zichtbaar maakt, is het wel dat de schimmelkorst een weliswaar fanatiek maar vooralsnog betrekkelijk klein deel uitmaakt van de totale FvD-ledenschare. Het weldenkende deel maakt zich thans uit de voeten. Men is tenslotte wel dom maar niet gek. Baudet is vooralsnog slim genoeg om zich niet expliciet te vereenzelvigen met de kneusjes, hoewel hij zich er evenmin uitdrukkelijk tegen uitspreekt. Hij maakte onlangs zelfs nog wat tijd vrij van twitter om protesterende anti-5G-eencelligen te woord te staan in Den Haag.

‘Ideologisch ontheemde klemaapjes als Frederik Jansen en Jan Roos’

Afijn, het blijft gissen wanneer de betrekkelijk onschuldige onzin over 5G, Bill Gates-wil-iedereen-doden-middels-vaccinaties en meer van zulks waanzinnigs ironieloos overslaat op Baudet en de zijnen, maar grootschalige bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg doen het ergste vrezen. Als je goed kijkt zie je de tot-complot-geneigden niet alleen zulke wappiegewesten als Jensen, Ongehoord Nederland, en Café Weltschmerz binnenzwermen, maar nu ook dus, in toenemende mate, de reactieburelen van Forum voor Democratie.

Nu vind je geen grotere vriend van de vrijheid van meningsuiting dan ik, maar hoeveel zendmasten moeten in vlammen opgaan voordat de brandhaarden van reactionair obscurantisme worden opgedoekt? Op welk omslagpunt van verinnerlijkte waanzin en gemanifesteerde terreur begin je met het beboeten van de faciliterende platformen voor elke dag dat zij hun anti-5G-wappieaanhang onweersproken laat?

‘Avondlandelijke uitweidingen in de geest van wereldvreemde complotcolporteurs als Sid Lukkassen en Tom Zwitser’

Als ik me zou wagen aan een blik op de nabije toekomst van de partij vermoed ik dat gematigde lidmaten hun toevlucht zullen blijven zoeken tot meer geloofwaardige alternatieven op rechts, dat wil zeggen zolang de partij bevangen blijft door de hitte. Dit alles als gevolg van de jarenlange verwaarlozing van politiek realisme en common bloody sense door haar partijleider, hand in hand met de onwil van partijcoryfeeën om een meer realistische politieke koers af te dwingen.

Zolang Baudet zich blijft verliezen in avondlandelijke uitweidingen in de geest van wereldvreemde complotcolporteurs als Sid Lukkassen en Tom Zwitser, zal dit een aanverwante snaar raken bij lieden die zich niet met woorden maar vuisten verstaanbaar maken. Zolang Baudet zich laat omringen door ideologisch ontheemde klemaapjes als Frederik Jansen en Jan Roos, zal de onderbuik van avondrood-rechts net zolang gisten en sissen tot de renaissancevloot effectief tot zinken is gebracht.

Lees ook: Bassiehof – We moeten het over Thierry Baudet hebben (of wellicht zijn adviseurs)

Lees ook: ‘De vraag rijst of partijleiderschap van Thierry Baudet nog levensvatbaar is’

Lees ook: Thierry Baudet, de handelingsonbekwame eeuwig jammerende minstreel