De dreiging van infectieziekten voor de wereldgezondheid, de economie, handel en toerisme is nooit afgenomen. Via het internationaal verkeer verspreidt een pandemie zich snel over de wereld. Voorbeelden zijn de Spaanse griep in 1918, SARS in 2003 en de H1N1-influenza in 2009. Ook regionale, zoals MERS in het Midden-Oosten, ebola in West-Afrika en het Zika-virus in Midden- en Zuid-Amerika, staken er de kop op. Nu duikt COVID-19 eind 2019 voor het eerst op in Wuhan, China, en veroorzaakt het virus wereldwijd een pandemie. Taiwan is niet gespaard gebleven.
In de zeventien jaren na de SARS-uitbraak heeft Taiwan zich continue voorbereid op een nieuwe uitbraak van een infectieziekte. Toen de informatie over het nieuwe coronavirus voor het eerst op 31 december 2019 werd bevestigd, begon Taiwan diezelfde dag met de invoering van quarantaine aan boord van vluchten uit Wuhan. Op 2 januari 2020 werd een response team gevormd en begon op 20 januari het Central Epidemic Command Center (CECC) de middelen van diverse ministeries te integreren voor de inzet tegen het virus. Het aantal geteste personen bedroeg op 10 mei 64.958 met als uitkomst 440 bevestigde besmettingen, waarvan 349 geïmporteerd en zes sterfgevallen. In 28 dagen op rij zijn tot 10 mei geen nieuwe besmettingen gemeld. De proactieve aanpak van Taiwan blijkt effectief te werken om de epidemie onder controle te houden.
Quarantaine aan boord, koortsmeting, gezondheidsverklaringen en een 14-daagse thuisquarantaine voor passagiers uit risicolanden werden al in een vroeg stadium van kracht. Een elektronisch systeem voor inreisquarantaine werd opgezet voor passagiers waarmee gegevens over hun gezondheid via de mobiele telefoon konden worden doorgegeven. Een gezondheidspas, verbonden met het managementsysteem voor de gezondheidszorg dat de zorg en medische hulpverlening door de overheid coördineert, werd vervolgens per sms toegestuurd. Op de National Health Insurance (NHI)-kaart werd de reisgeschiedenis opgeslagen om artsen alert te maken op mogelijke besmetting. Voor de thuisquarantaine werd samengewerkt met telecomoperators om GPS-tracking van locaties mogelijk te maken. Overtreders van de thuisquarantaine riskeerden een boete of verplichte quarantaine op basis van de wet.
De capaciteit voor laboratoriumtesten werd vergroot en toezicht en inspecties uitgebreid. Mensen met een verhoogd risico die eerder negatief waren getest, werden opnieuw getest bij symptomen van ernstige influenza, groepsgevallen met luchtweginfecties en clustergevallen van bovenste luchtweginfecties. De export van chirurgische maskers werd vanaf 24 januari verboden en de binnenlandse productie opgevoerd. Op 6 februari introduceerde Taiwan een op naam gesteld rantsoeneringssysteem voor de aankoop van maskers bij gecontracteerde apotheken en lokale gezondheidsdiensten. Dit werd op 12 maart uitgebreid met een digitaal bestelsysteem, waarbij bestelde maskers bij buurtwinkels konden worden opgehaald. Hierdoor kon effectief worden voorzien in de behoefte aan maskers binnen de gezondheidszorg, epidemische preventie, huishoudens en de industrie.
Taiwan, hoewel geen lid van de WHO, houdt zich aan de International Health Regulations 2005 (IHR 2005) en meldt bevestigde COVID-19- besmettingen bij de WHO. Ook deelt Taiwan gegevens over besmettingen, reis- en contactgeschiedenis van patiënten en grenscontrolemaatregelen met andere landen waaronder Japan, de Republiek Korea, Singapore, Maleisië, de Filippijnen, de Verenigde Staten, Canada, Italië, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. Daarnaast heeft Taiwan de genetische sequentie van COVID-19 geüpload naar het Global Initiative on Sharing All Influenza Data (GISAID).
Als het de doelstelling van de WHO is om voor ieder mens de hoogst haalbare gezondheidsstandaard te garanderen, dan heeft de WHO daarbij ook Taiwan nodig, net zoals Taiwan de WHO nodig heeft. Gelet op wat Taiwan kan delen met de wereld op het gebied van de volksgezondheid, ziektepreventie, het uitvoeren van snelle testen, het onderzoeken en produceren van vaccins en medicijnen tegen COVID-19, valt de uitsluiting van Taiwan om politieke redenen te betreuren. We hopen dat de WHO na deze pandemie echt zal beseffen dat infectieziekten geen landgrenzen kennen en uitsluiting van een land een bres slaat in de mondiale bescherming van de wereldgezondheid. De WHO zou daarom de bijdrage aan de bescherming van de wereldgezondheid van geen enkel land mogen negeren.
Taiwan wil samenwerken met andere landen en bijdragen aan het recht op gezondheid als fundamenteel mensenrecht, zoals neergelegd in het statuut van de WHO. We doen daarom een beroep op de WHO om de bijdrage van Taiwan op het gebied van de volksgezondheid en ziektepreventie te erkennen en Taiwan te betrekken bij de WHO.