Ybeltje Berckmoes en Joost Niemöller weg bij Ongehoord Nederland

11-05-2020 13:05

Ybeltje Berckmoes en Joost Niemöller stappen op bij omroep Ongehoord Nederland. Berckmoes verlaat het bestuur en stopt als programmamaker, Niemöller verlaat de Raad van Toezicht maar wil wel programma’s blijven maken. Dat laat Arnold Karskens maandag weten in een verklaring. Dat betekent dat van de originele oprichters alleen Karskens nog over is.

Berckmoes raakte vorige week tweemaal in opspraak. Eerst omdat ze een satirisch filmpje over de aspirant-omroep wilde laten censureren, daarna vanwege een aflevering van haar programma De Buitenplaats waarin Pim Fortuyn via medium/bedreiger Robbert van den Broeke werd ‘geïnterviewd’.

Berckmoes in de verklaring:

“Helaas is voor spirituele en andersoortige ervaringen, nu en in de toekomst, geen ruimte bij omroep ON! Daarom gaat De Buitenplaats na een adempauze zelfstandig verder. Mijn loyaliteit ligt bij De Buitenplaats en haar gasten. Het is belangrijk dat zij in een positieve en open houding kunnen worden gehoord. Ik wens omroep Ongehoord Nederland het beste voor de toekomst.”

Niemöller stapt op vanwege de eerder genoemde schadeclaim:

“(-) het bestuur van Ongehoord Nederland had een schadeclaim ingediend tegen de journalist Harry Hol, die met een satirische video kwam over een uiting van Ongehoord Nederland. Met deze schadeclaim kon ik niet leven. Er ontstond, overigens in goede sfeer, een inhoudelijke discussie zonder dat we het eens werden. Ik heb daarop besloten me uit mijn bestuurlijke en organisatorische taken terug te trekken. Wel blijf ik lid van ON! dat ik nog steeds een belangrijk initiatief vind en een goed hart toedraag. Ik hoop voor ON! journalistieke bijdragen te blijven leveren.”

Karskens schrijft overigens in zijn verklaring dat die claim tegen Harry Hol met het vertrek van Berckmoes is komen te vervallen.

Eind vorig jaar stapte medeoprichter Haye van der Heyden al op. Van der Heyden lag onder vuur omdat hij in een radio-interview zei dat Holocaustontkenners in de programma’s van Ongehoord Nederland de ruimte moeten krijgen om hun verhaal te doen.