Politiek

Richard de Mos en Bert Blase afgewezen als kandidaten voor burgemeesterschap Den Haag

14-05-2020 09:58

Bert Blase en Richard de Mos (ANP)

Richard de Mos en Bert Blase zijn afgewezen als kandidaten voor het burgemeesterschap van Den Haag. Dat heeft Commissaris van de Koning van Zuid-Holland Jaap Smit aan hen laten weten, schrijft het duo in een column op TPO. De Mos (Hart voor Den Haag/Groep De Mos) en Blase (oprichter van hervormingsbeweging Code Oranje en burgemeester van Heerhugowaard) hadden beiden openlijk gesolliciteerd naar de functie.

Smit had eerder al laten weten de openbare sollicitaties van Blase en De Mos niet te verwelkomen. Hij noemde hun actie ‘complicerend’ en pleitte voor ‘rust’ rond de procedure van Den Haag. De Mos en Blase:

“In vervolg daarop heeft hij de beide kandidaten, na een gesprek, laten weten dat zij niet tot zijn selectie behoren. De actie van de commissaris illustreert precies de black box die de hele gang van zaken is. Zonder openbaarheid en zonder verantwoording wijst de commissaris kandidaten af die het hem lastig maken. Niemand heeft zicht op dit proces. Kandidaten die zich keurig aan zijn wensen hebben gehouden, gaan nu door.”

In totaal hebben 23 mensen gesolliciteerd om de nieuwe burgemeester van Den Haag te worden. De jongste kandidaat is 23 jaar, de oudste 63. Op 1 juli 2020 begint de nieuwe burgemeester waarschijnlijk aan zijn of haar klus. De nieuwe burgemeester volgt Pauline Krikke op. Zij stapte vorig jaar op na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de aanpak van vreugdevuren. Sinds haar vertrek neemt oud-minister Johan Remkes waar als burgemeester van Den Haag.

Richard de Mos en Bert Blase – Achterkamertjespolitiek wint het van de voorvechters gekozen burgemeester