Politiek

Aankoop aandelen Air France-KLM gebeurde onrechtmatig

20-05-2020 12:22

Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) heeft onrechtmatig gehandeld door niet vooraf het parlement te informeren toen in februari 2019 14 procent van de aandelen in de holdingmaatschappij Air France-KLM door de Nederlandse Staat is verworven. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer. Hoekstra kocht toen voor een kleine 750 miljoen euro aandelen Air France-KLM. Een minister mag pas uitgaven doen als het parlement vooraf een begroting heeft goedgekeurd, schrijft de Algemene Rekenkamer. “In dit geval is de Staat een verplichting aangegaan zonder die parlementaire autorisatie.”

Lees ook – Aankoop Wopke Hoekstra staatsbelang Air-France-KLM gaat mis: 34 procent koersverlies

Hoekstra had kort voor de aandelenaankoop weliswaar 12 leden van de vaste commissie Financiën van de Tweede Kamer in een vertrouwelijk overleg op het ministerie geïnformeerd, maar die werkwijze voldoet niet aan de formele vereisten. De Eerste Kamer is zelfs helemaal niet geïnformeerd. Daarmee is het budgetrecht van het parlement geschonden en spreekt de Algemene Rekenkamer van een onrechtmatigheid.

In een reactie aan de Algemene Rekenkamer zegt Hoekstra dat ‘de belangstelling van de Staat voor deze aandelenaankoop niet voortijdig bekend mocht worden’ en dat hij daarom de Tweede Kamer gebrekkig heeft geïnformeerd. De Algemene Rekenkamer stelt op zijn beurt ‘een gebrek aan vertrouwen vast van de minister in de waarborgen van de Tweede Kamer om informatie vertrouwelijk te houden’.