Politiek

Thierry Baudet (FvD) gaat volledig aluhoedje, deelt anti-vaxx video op Facebook

27-05-2020 21:58

Nog niet zo heel lang geleden leek Thierry Baudet hard op weg te zijn de volgende premier van Nederland te worden. Zijn partij Forum voor Democratie werd de grote winnaar van de Provinciale Staten-verkiezingen en stapelde in de peilingen zetel op zetel. Maar inmiddels, iets meer dan een jaar na die zegetocht, lijkt Baudet te zijn afgegleden naar de duistere hoeken van het open riool social media. Steeds vaker lijkt de jonge boreale academicus zijn heil te zoeken bij halve en hele garen als Robert Jensen en Jan Roos, lieden die vooral uitblinken in het verspreiden van nepnieuws, het bedenken van complottheorieën en het grossieren in van alles behalve in feiten en bewijzen.

Onlangs nog bood Baudet een podium aan de orthomoleculaire kwakzalver, tevens huisarts, Rob Elens die blijft volhouden dat hij patiënten heeft genezen met een cocktail van onder andere hydroxychloroquine en zink. Daarvoor heeft hij echter geen bewijzen.

Zowel de WHO als het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet raden het gebruik van hydroxychloroquine als medicijn tegen Covid-19 af. Frankrijk heeft zelfs een algeheel verbod ingesteld tegen behandeling met het middel.

Woensdag echter dook Baudet nóg dieper het kwakzalversriool in en deelde hij op Facebook een anti-vaxx-video. Enige tijd later was de statusupdate waarin de video werd gedeeld echter weer verwijderd.

In de video is te zien hoe een of ander hysterisch ogend type premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge lastigvalt met ‘vragen’ over ‘vaccineren’. Zo wordt aan premier Rutte gevraagd of hij weet ‘hoeveel bijwerkingen andere vaccinaties hebben’ en aan minister De Jonge of hij ook wil kijken naar ’35 andere alternatieven die we aan het onderzoeken zijn’ want het hysterisch ogende type zegt te hopen ‘en zelfs te bidden’ (lol) dat ‘jullie ook naar andere oplossingen gaan kijken’.

Het is niet exact duidelijk wat precies met de video wordt beoogd, en het lijkt een fragment te zijn uit een langere video, maar het is overduidelijk gericht tegen vaccinaties.

Anti-vaxx dus, de kers op de appelmoes van elke complotdenker, nu ook openlijk gepromoot door de leider van de FvD.

De video draagt het beeldmerk van de zogenaamde ‘vrijheidsbewegingVoorvrijheid.nu. Voorvrijheid.nu voerde afgelopen 5 mei nog een ‘actie voor vrijheid’ (en tegen de lockdown).

Voorvrijheid.nu zit, samen met de stichting Knowledge Matters, ook achter het verspreiden van De Andere Krant, een print-editie die gratis huis aan huis werd verspreid in een oplage van maarliefst 500.000 exemplaren. In deze De Andere Krant staan vooral veel rabiate complottheorieën en druipt het antisemitisme van de pagina’s want vooral ‘de joden’ en ‘Israël’ zijn de schuld van onder andere de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001.

Volgens een onderzoek van NRC Handelsblad is de Brabantse bioboer Hugo Jansen een grote geldschieter achter deze De Andere Krant. Jansen zelf blijkt eerder, onder pseudoniem, artikelen te hebben gepubliceerd waarin een ‘Joodse elite’ de schuld krijgt van misstanden in de wereld, meldt het CIDI.

Dat ze bij De Andere Krant, zoals de meeste complotdenkers, ook tegen vaccinatie zijn blijkt wel uit een eerdere kwakzalverseditie van hun huis-aan-huis krant: die was namelijk geheel gewijd aan
‘gezondheid’ (lees: ‘5G is schadelijk’, ‘praten tegen je borst kan borstkanker genezen’ (lol), ‘wifi in de klas is misdadig’ en ‘de wetenschappelijke basis voor vaccineren ontbreekt’).

Wat gelijk verklaart waarom het door Baudet gedeelde anti-vaxx-filmpje afkomstig is van Voorvrijheid.nu.