Buitenland

The Lancet: social distance én mondkapjes werken als een dolle tegen verspreiding Covid19

03-06-2020 12:32

Weet u nog? Mondkapjes dragen, dat was allemaal maar zinloos, schijnveiligheid en werkt toch niet want corona krijg je van vieze vingers enzo, aldus het RIVM/Jaap van Dissel maanden lang. Ook al voerde zo’n beetje de hele wereld een mondkapjesbeleid in en bewees Maurice de Hond negentienhonderdvijfenveertig keer dat mondkapjes dragen Prio 1 is als het gaat om coronabesmettingen uitroeien.

Nu blijkt echter dat ook het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet, bekend van beweren dat vaccinaties autisme veroorzaken roepen dat hydroxycholoroquine een waardeloos medicijn is, helemaal pro Maurice de Hond gaat. Na analyse van maarliefst 172 studies over de hele wereld, waarvan 44 studies met meer dan 25.000 deelnemers waarvan een gedeelte zich aan de mondkapjes-afstand-regels hield en een gedeelte niet, blijkt dat het dragen van een mondkapje, en oogbescherming, de kans op coronabesmetting verlaagt van 16% naar 6%.

Belangrijker: N95 mondkapjes én chirurgische mondkapjes (vooral degenen die geschikt zijn voor medisch gebruik) werken bewezen als een dolle, maar ook zelfgemaakte mondkapjes kunnen al een forse bijdrage leveren aan het verminderen van coronabesmetting. Lancet-bonus: mondkapjes werken niet alleen tegen het verspreiden van het virus door jouw gehoest tegen te houden maar verkleinen ook de kans dat iemand anders jou besmet met coronadruppeltjes.

Gelukkig voor het RIVM, en jammer voor Maurice de Hond, denkt The Lancet ook te hebben bewezen dat de anderhalvemetermaatregel toppie werkt. Al op een afstand van slechts één meter daalt de besmettingskans van 13% naar 3%. Wordt de afstand tussen personen nog groter dan daalt het besmettingsrisico met 50%.

Dus mensen, houdt minimaal drie meter afstand van mensen, draag een mondkapje en ventileer, ventileer, ventileer en je kans op besmetting is nihil.

Het zou nu zomaar kunnen dat het RIVM straks pleit voor een driemetersamenleving als Het Nieuwe Normaal. En voor mondkapjes, overal en altijd. Verplicht, niet alleen in het OV.

Lees ook: Omstreden artikel over hydroxychloroquine in The Lancet zorgt vooral voor media-frenzy

Lees ook: The Lancet: hydroxychloroquine en chloroquine werken niet tegen corona, zijn gevaarlijk