Politiek

Terug van weggeweest: het stikstofdebat gaat weer beginnen

08-06-2020 11:35

Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten (ChristenUnie). (Screenshot YouTube)

De nieuwe aanpak van het stikstofprobleem in Nederland is onzeker en juridisch wankel. Die forse kritiek zal het Adviescollege Stikstofproblematiek naar verwachting maandagmiddag uitspreken in zijn eindrapport. Het adviescollege onder leiding van oud-minister Johan Remkes is vorig jaar ingesteld door minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit Carola Schouten (ChristenUnie). Schouten heeft niet willen wachten op de bevindingen van Remkes. Zij heeft inmiddels een wetsvoorstel gepresenteerd voor een nieuwe stikstofaanpak. Dat schrijft Trouw maandag.

Lees ook – Geert Wilders over stikstofadvies Johan Remkes: ‘VVD kan net zo goed fuseren met GroenLinks’

De commissie-Remkes publiceerde de afgelopen tijd enkele tussenrapporten over mogelijkheden om ervoor te zorgen dat er minder schadelijk stikstof neerslaat in kwetsbare natuurgebieden. Zo adviseerde de commissie om de maximumsnelheid op snelwegen te verlagen, zodat het wegverkeer minder stikstof produceert. Ook stelde Remkes dat de luchtvaart alleen mag groeien als de uitstoot van vliegtuigen vermindert. Vanmiddag presenteert de commissie een alomvattend eindrapport, met adviezen voor een nieuwe algehele aanpak van stikstof.

Zo’n nieuwe aanpak is nodig omdat de Raad van State vorig jaar oordeelde dat het ‘Programma Aanpak Stikstof’ dat Nederland sinds 2015 hanteerde niet voldeed aan de Europese regels – het stond niet vast dat dit programma daadwerkelijk zorgde voor minder stikstofbelasting in de natuur.

Vicki van Lommel – Stikstofbeleid is zinloze symboolpolitiek die NL in alles op achterstand en internationaal voor schut zet