Opinie

Ode aan rapper Akwasi, kunstenaar en poëet

09-06-2020 14:02

Akwasi. Screenshot Youtube.

Manmanman! Wat een gejammer en gedram en gejank en kleutergedrag en kleinzieligheid en randdebiliteit over wat opmerkingen van dichter, kunstenaar, performer, poëet en rapper Akwasi. Altijd als je denkt ‘waarom is Holland ook alweer zo’n kutland’ komen de briesende kleinburgertjes om het nog eens dik te onderstrepen: Holland is een land vol bekrompen kabouters die per strekkende meter gekwetst raken en zich dan gaan gedragen als vierjarige kinderen door dagenlang stampvoetend en driftig om zich heen meppend hun adem in te houden.

‘Was ik Akwasi dan zou ik het in zijn gezicht schoppen gewoon overslaan en met kettingzaag en snijbrander tekeer gaan’

Let wel: ze raken altijd gekwetst door iets waarvan ze zelf vinden dat ze het wel mogen zeggen, want ‘Vrijheid Van Meningsuiting’. Dappere ridders en strijders voor vrijheid dat ‘t zijn, altijd hunkerend en verlangend naar een Pim Fortuyn Prijs, mits anderen niet óók gebruik maken van vrijheid natuurlijk want ‘vrijheid’ werkt alleen één kant op zoals het universum om de aarde draait en nooit in de richting waarvan anderen beweren dat het de juiste richting is.

Ik bedoel te zeggen: Rapper Akwasi heeft natuurlijk VOL-KO-MEN gelijk met zijn uitspraak dat als hij Zwarte Piet tegen komt hij hem recht in zijn gezicht schopt. Maar echt. Was ik Akwasi dan zou ik het in zijn gezicht schoppen gewoon overslaan en met kettingzaag, snijbrander en een elftal hitsige ISIS-leden tekeer gaan. Om te beginnen. En dat is dan nog Zwarte Piet. Daarna komen Sinterklaas, Tweede Kerstdag, de paasstol, witte heteroseksuele mannen, De Telegraaf, Nederlandse vlaggetjes, Twitteraars met trekkertjes en tempeltjes in hun profiel en alle andere kutracisten aan de beurt. Want hee, was ik rapper Akwasi dan was ik daar allemaal tegen en was het mijn godgegeven recht om dat ten eerste te vinden en ten tweede hardop te zeggen.

En wie vindt van niet moet dan maar aangifte doen (lol). Aangifte tegen wat eigenlijk? De vrijheid van meningsuiting? De vrijheid van expressie? Aangifte tegen het vrije woord? Wie doet eigenlijk aangifte? Zwarte Piet zelf?

Denk! Denk na! Die gast is rapper! Wat verwacht je dan van een rapper? Dat hij in politiek-correcte newspeak naar woorden zoekt om zo diplomatiek mogelijk uit te leggen wat hij bedoelt zonder daarbij iemand voor het hoofd te stoten of iemand te kwetsen? Echt! HOE DAN?

Natuurlijk is hij kwetsend! Godzijdank! Een rapper die niet kwetsend is, is net zo leuk als een artikel op De Correspondent, een Nederlandse coming of age roman, gesubsidieerde hedendaagse Nederlandse kunst, TV-formats van BNNVARA, lekkere wijven die aan de UvA studeren, D66, Nederlandse film of je lul in een rubberen kunstkut steken. Laf, armoedig, leeg, nep, zielloos, karakterloos, zaaddodend, voorspelbaar, slaapverwekkend, middelmatig en telkens weer helemaal net niks. Een eeuwig voortdurende anticlimax. Lekker mensen ‘prikkelen’ en ‘het debat stimuleren’ door precies helemaal niets te zeggen. Spannend! Hartverwarmend vooral! Lekker kort ook! Niks meer aan doen! Vooral ook nooit meer doen, doen wij ook niet!

‘Iemand die niet bestaat is iemand die en geen gezicht heeft en geen pijn voelt, dus leef je uit’

Trouwens, wie is ‘Zwarte Piet’ überhaupt? Bestaat die dan? Kun je zijn adres publiceren om hem op te zoeken voor het wat betere gericht in zijn bakkes trappen? Heeft iemand de 06 van Zwarte Piet? Nee zeker hè? Nee. Logisch. Zwarte Piet bestaat namelijk niet. Er zijn hooguit, elk jaar weer, types die hun gezicht blackfacen en als ze dan worden geconfronteerd met niet geheel onbegrijpelijke kritiek van mensen die het hele jaar door moeten aanhoren dat ze Zwarte Piet zijn, ook al bestaat die dus niet, huilend roepen dat ze echt niet racistisch willen zijn. Dat Zwarte Piet echt niets met blackface of racisme heeft te maken.  Dat het allemaal te maken heeft met ofwel het roet uit de schoorsteen ofwel een pikzwarte verbeelding van de duivel zoals ze dat in veel andere landen doen. Want daar is een documentaire over gemaakt maar die wordt door de MSM gecensureerd! Dát is Zwarte Piet. Die dus niet bestaat. Net zo min als Jezus, God, Allah en die duizenden andere fantasiefiguren niet bestaan maar waarover iedereen wel altijd van alles wil zeggen.

Ja, die fantasiefiguren kun je, en mag je, allemaal geheel straffeloos in hun gezicht trappen. Geeft niks. Iemand die niet bestaat is iemand die en geen gezicht heeft en geen pijn voelt, dus leef je uit. Jij wilt een traditie waarin een niet bestaand sprookjesfiguur voorkomt, prima, vrijheid van godsdienst nietwaar, maar dan mogen anderen daar ook iets van vinden, prima, vrijheid van meningsuiting nietwaar?

Ik snap niet dat al die gekwetste met hun vuistjes maaiende wittemanskaboutertjes dat nu ineens niet vinden. Als je ze vraagt wat ze van Sylvana Simons vinden dan hoor je termen die Akwasi in elk geval niet heeft gebruikt en ook nooit zal gebruiken, en dat terwijl Sylvana Simons wel echt bestaat en wel echt gevoel heeft (Sylvana Simons is geen sprookjesfiguur hè, als is het begrijpelijk om te denken van wel, toegegeven). Als je ze vraagt wat ze van Allah of De Profeet vinden dan is in het gezicht trappen nog wel de mildste geweldsfantasie. Als je ze vraagt want ze van zo’n beetje iedereen met een ook maar iets afwijkende mening vinden dan moeten die allemaal hun smoel houden, aan de hoogste boom worden opgeknoopt, vergast, in ovens, terug naar hun eigen land, kapot, worden doodgeschoten, omgelegd, verkracht, verkocht als slaaf, op naar de nul zetels, voor een tram struikelen, voor een bus geduwd, een nekschot, uit een vliegtuig gegooid, op de brandstapel, kanker krijgen, aids lijden, corona oplopen, en op z’n minst worden verboden.

‘De mensen die nu aangifte doen tegen Akwasi zijn dezelfde mensen die vinden dat er ‘te weinig vrijheid is in Nederland’

‘Omdat er vrijheid van meningsuiting is’. Juist ja. Fortuyn en Van Gogh vermoord vanwege hun mening, om hun gedachtegoed te beschermen zorgen we er voor dat zo veel mogelijk mensen hún mening niet kunnen uiten. Wat. Een. Uitstekend. Idee.

De mensen die aangifte doen tegen rapper Akwasi zijn dezelfde mensen die het, terecht, niet vinden kunnen dat mensen aangifte doen tegen een door het volk verkozen politicus alleen omdat hij zijn mening uit. De mensen die aangifte doen tegen Akwasi zijn dezelfde mensen die aan de basis staan van websites, kranten, boeken, theater, films, TV en social media waar alles moet, kan, mag en zal worden gezegd. De mensen die nu aangifte doen tegen Akwasi zijn dezelfde mensen die vinden dat er ‘te weinig vrijheid is in Nederland’, dat ‘de vrije mening wordt gecensureerd’, dat ‘je niks meer mag zeggen in dit land’, dat ‘afwijkende gedachten worden onderdrukt’, dat ‘er geen ruimte is voor afwijkende geluiden’ en dat ‘je nergens welkom bent als je anders denkt’.

Met je rechterhand een lans vasthouden om als molens vermomde reuzen te bestrijden en met je linkerhand een manifest ondertekenen dat een einde moet maken aan strijders tegen als molens vermomde reuzen. Jaar in jaar uit lafjes anoniem op internetreaguurpanelen ‘pislam, D666, Pinokkio Rutte en de EUSSR zijn erger dan kanker’, ‘ga eens dood’ of ‘nekschot’ schrijven maar als dan een rapper een metafoor verzint om uitdrukking te geven aan zijn frustratie over Zwarte Piet ineens vinden dat het maar moet worden verboden en bestraft. Een boek schrijven om de vrijheid van drukpers te bevorderen en dat  boek vervolgens verbranden. Schizofrener dan de Nederlandse ‘vrijheidsstrijd’ op rechts wordt het écht niet. Zwakzinniger en infantieler ook bepaald niet. ‘Ik ben een realist!!!1!1!!’ (maar nog niet half zo succesvol als een rapper). [Voeg hier een plaatje van een Nederlands vlaggetje, tempeltje en trekkertje in].

‘Doet pijn zeker, mensen die talentvoller en succesvoller zijn met het effectief onder woorden brengen van hun frustraties dan jij?’

Hadden al die Akwasi-aangevers al eens bedacht dat het niet alleen Akwasi’s goed recht en vrijheid is zijn mening te uiten maar ook nog eens een keer de uitingsvorm waarmee hij doorgaans zijn geld verdient? Hij wél. Het is niet dat hij subsidie krijgt hè. Hij niét. Akwasi kán ook echt iets. Die heeft wél talent. Talent dat zich uit in woorden en zinnen. Poëzie. Wat je ook van ‘rap’ vindt, wie geen poëet is moet vooral niet gaan rappen. Wie denkt dat ‘rap’ een simplistische kunstvorm is moet toch echt eens wat vaker lyrics van rappers lezen. Of überhaupt eens wat lezen (dat zou trouwens sowieso veel schelen). Of je die woorden, die uitdrukking geven aan je gevoel, aan het lijden, aan het bestaan zelf, nou opschrijft in een roman of dichtbundel of uitspreekt in een rap doet aan die kracht van woorden helemaal niks af.

Waarvan akte. Te zien aan het massale geween en hysterische geweeklaag op basis van zo’n uitgesproken tekst kun je niet anders dan concluderen dat rapper Akwasi behalve talentvol ook extreem, maar dan ook echt extreem succesvol is. Voor elke schrijver, dichter, rapper of welke kunstenaar dan ook is zoveel effect bereiken met je vrije expressie het hoogst bereikbare doel.

Nou meisjes, hebben we de traantjes gedroogd? Glaasje ranja op? Blauwe plek al weer wat weggetrokken? Heeft mamma nog een extra kusje op het Hello Kitty-pleistertje op die gemene schaafwond gegeven? Doet pijn zeker, mensen die talentvoller en succesvoller zijn met het effectief onder woorden brengen van hun frustraties dan jij?

Wat hebben we nou geleerd kinders? Rappers mogen zich ook uitdrukken. Voor rappers is er eveneens vrijheid van meningsuiting. En als je écht niet wilt dat rappers en hun aanhang er straks, met de moed der wanhoop, voor proberen te zorgen dat jij helemaal geen vrijheid en recht meer hebt om je mening te uiten is het beste, echt by far het aller-aller-aller-aller-beste wat je kunt doen zowel respecteren en accepteren dat die door jou zo gekoesterde vrijheid van mening en vrijheid van expressie er voor iedereen is en blijft. Dus ook voor rappers die in overdrachtelijke zin en geheel bij wijze van spreken een niet bestaand fantasiefiguur in het niet bestaande gezicht willen trappen.

Als je dát respect al niet kunt opbrengen, als je niet eens kunt accepteren dat anderen ook wel eens wat pijnlijks maar duidelijks zeggen, kun je misschien maar beter helemaal ophouden met naar vrijheid te streven. Vrijheid is in dat geval niets voor jou. Je bent dan meer gebaat bij een zeer beperkte, op maat gemaakte ‘vrijheid’ binnen specifieke kaders met grenzen die streng worden gecontroleerd door hoeders van zeden, moraal en gedachten in bezit van ijzeren vuist. Echt op je plek ben je in dat geval in een fijne, heldere, overzichtelijke ruimte met mooie zachte witte wanden, dagelijkse structuur, ritme en regelmaat en, vooral dat, een prikkelarme omgeving.

Prikkelvrij leven in een overzichtelijk maar veilig voorspelbaar landschap: de utopie voor elke hollandse kleinburgerlijke kabouter.

Lees ook: Aangiftes tegen Akwasi vanwege omstreden Dam-toespraak

Lees ook: BRIEFJE VAN JAN – Aan Akwasi

Lees ook: Het treurige groepsdenken en de radicalisering van rechts