Binnenland

Er is vrijwel geen hoop meer voor hydroxychloroquine-liefhebbers, test na test na test faalt

10-06-2020 18:44

Mocht u tot dat laatste restje hydroxychloroquine-believers horen laat dan ook uw laatste hoop varen. Niet alleen zijn ze na Groot-Britannië nu ook in Nederland helemaal gestopt met testen wegens toch zinloos, een nieuw onderzoek toont aan dat hydroxychloroquine gebruiken ter voorkoming van Covid-19 al net zo zinloos is. Hydroxychloroquine profylactisch slikken werkt zelfs averechts omdat het immuunsysteem er juist door wordt onderdrukt inplaats van versterkt (nice move Trump!). Het hele, nog niet ge-peer-reviewde want preview-artikel staat hier, meer uitleg bij De Gelderlander. De Nijmeegse onderzoeker in kwestie, Raphaël Duivenvoorden, zal het vanavond op de staatstelevisie verder voor leken uitleggen in Op1.

Daarmee is een zoveelste wetenschappelijke poging om toch nog iéts van hydroxychloroquine te maken gesneuveld en blijft er weinig anders over dan te concluderen dat je met een goedkoop en relatief veilig medicijn als hydroxychloroquine veel kunt tegen bijvoorbeeld malaria maar niets tegen Covid-19. Niet ter voorkoming en niet bij reeds zwaar zieken. Wellicht dat het in combinatie met andere medicatie in de beginfase van de ziekte nog wel iets kan uithalen, maar op een Limburgse huisarts die toevallig ook gelooft in de fopwetenschap orthomoleculaire ”’geneeskunde”’ en een Franse anti-establishment goeroe na hoopt alleen de WHO daar nog op.

Wel goed nieuws: het middel remdesivir, net als hydroxychloroquine bekend omdat Trump het aanprijst, lijkt wél echt iets te kunnen uitvoeren tegen Covid-19. In elk geval bij makaken, en apen zijn net mensen, of omgekeerd.

Lees ook: The Lancet trekt gewraakt artikel over ‘gevaarlijk medicijn’ hydroxychloroquine in

Lees ook: Nieuw onderzoek Oxford: hydroxychloroquine als medicijn tegen Covid-19 volstrekt zinloos

Lees ook: Omstreden artikel over hydroxychloroquine in The Lancet zorgt vooral voor media-frenzy