Politiek

Femke Halsema zat tijdens demonstratie met driehoek te appen maar wil die apps niet vrijgeven

10-06-2020 14:51

Femke Halsema. (Screenshot RTL Nieuws)

Het lijkt er op dat Amsterdam per app wordt bestuurd. Dat bleek tijdens het spoeddebat over de uit de hand gelopen antiracisme demonstratie op maandag 1 juni dat woensdag wordt gevoerd in de Amsterdamse gemeenteraad. Oppositiepartijen VVD, Forum voor Democratie (FvD) en CDA willen inzicht in de appjes die de driehoek (burgemeester Femke Halsema, korpschef Frank Paauw en Hoofdofficier van Justitie Jeroen Steenbrink) tijdens de demonstratie naar elkaar verstuurde. Er bestaat met name interesse in de rol van Steenbrink als chef van het Openbaar Ministerie (OM). Daar heeft Halsema echter geen zin in.

Livestream – D-Day voor Femke Halsema

Het oppositie-trio wil van Halsema weten op welke momenten het OM betrokken is geweest in verband met het handhaven van de coronamaatregelen. Halsema houdt zich op de vlakte: “Via de app is de driehoek altijd één”, aldus de burgemeester. Steenbrink heeft volgens haar ‘op geen enkel moment verzet aangetekend’ toen bleek dat Halsema niet van plan was de coronamaatregelen te gaan handhaven. “Dus wie zwijgt stemt toe”, concludeert Annabel Nanninga (FvD). Halsema: “Als een deelnemer niet reageert, stemt die toe.”

Video – Amsterdamse GroenLinks-gekkies lawaaidemonstreren voor Femke Halsema

Verder neemt Halsema alle verantwoordelijkheid op zich voor de gebeurtenissen rondom de demonstratie. “Ik ben hiervoor ten volle verantwoordelijk en betreur dat dit heeft kunnen gebeuren.” Ze kondigde twee onderzoeken aan. Een onderzoek van de Inspectie van Justitie en Veiligheid en een tweede onderzoek naar de besluitvorming en leiding van Halsema zelf. Het is vooralsnog onduidelijk wie dat tweede onderzoek gaat uitvoeren.

Het debat is aangevraagd door VVD, Forum voor Democratie (FvD), CDA en de Partij van de Ouderen (PvdO). VVD en FvD hebben al een motie van wantrouwen aangekondigd, tijdens het debat zegde ook Wil van Soest van de PvdO het vertrouwen in Halsema op.

Lees ook – Dit zijn de ruzie-appjes van Femke Halsema en Ferd Grapperhaus