Buitenland

Opnieuw zwarte man doodgeschoten door politie in VS, in Atlanta

14-06-2020 14:15

In Atlanta, Gerogia, VS werd zaterdagochtend de 27-jarige zwarte man Rayshard Brooks door de lokale politie (Atlanta P.D.) doodgeschoten. Dit gebeurde nadat Brooks de taser van één van de agenten had ontvreemd en daarmee op de agenten schoot. Een agent trok daarop zijn vuurwapen en schoot Brooks neer. Brooks overleed later in het ziekenhuis.

Diverse videobeelden, van zowel de bewakingscamera’s van de parkeerplaats van restaurant Wendy’s waar Brooks werd doodgeschoten als wel van omstanders en bodycams van de agenten laten zien hoe Brooks zich na te zijn aangehouden niet wil laten arresteren. Hij raakt in gevecht met agenten, slaat op de vlucht en richt dan de taser op zijn achtervolgers. Vervolgens wordt hij neergeschoten.

Brooks werd aangehouden omdat hij in zijn auto langs de kant van de weg lag te slapen. Agenten wilden een blaastest afnemen maar dat weigerde Brooks. Hierop ontstond een gevecht.

Als reactie op weer een zwarte man die slachtoffer werd van politiegeweld verzamelden demonstranten zich op de parkeerplaats van Wendy’s om te demonstreren. Uiteindelijk namen relschoppers het over en vernielden het restaurant waarna het in brand werd gestoken.

De agent die er van wordt verdacht Brooks te hebben doodgeschoten is ontslagen. Dit na een oproep van de burgemeester van Atlanta, Democraat Keisha Lance Bottoms.

De politiecommissaris van Atlanta P.D., Erika Shields, is daarna uit eigen beweging opgestapt.

Rayshard Brooks
@KristenClarkeJD/Twitter