Buitenland

Move over hydroxychloroquine & remdesivir: het middel dexamethasone gaat Covid-19 zieken genezen

16-06-2020 16:28

Nieuwe studie, nieuwe resultaten, nieuwe ronde, nieuwe kansen: het middel dexamethasone (dat zijn steroïden, normaal gebruikt om ontstekingen te remmen) lijkt dé nieuwe kanshebber voor de Grote Covid-19 Genees Bokaal te zijn. Uit een eerste, nog niet gepubliceerde, Britse trial blijkt dat maarliefst een derde van (zeer) ernstig zieke Covid-19 patiënten minder sterft na toedienen van dexamethasone dan (zeer) ernstig zieke Covid-19 patiënten zonder behandeling met dexamethasone. Het onderzoek werd uitgevoerd in een groep van 2104 patiënten, tegen een controlegroep van 4321 patiënten die geen dexamethasone kregen toegediend. Dit meldt AP.

Na bijna een maand van behandeling met het middel was er 35% minder sterfte bij de behandelde patiënten die aan de beademing lagen en 20% minder sterfte bij zelfstandig ademende patiënten ten opzichte van de controlegroep. Het gaat hierbij wel om patiënten die er heel erg slecht aan toe waren. Bij minder zieke patiënten werden geen relevante resultaten behaald.

Omdat het middel dexamethasone goedkoop is en in de meeste ziekenhuizen sowieso al beschikbaar kan dit middel direct worden gebruikt bij het behandelen van Covid-19 patiënten. Het middel is bovendien makkelijk te maken en patiënten hebben geen hoge doses nodig.

Interessant genoeg zijn deze resultaten afkomstig uit dezelfde Britse trial waaruit eerder werd geconcludeerd dat hydroxychloroquine niet werkt, waardoor werd afgezien van verdere behandeling en onderzoek met dit anti-malariamiddel.