Politiek

Peilingwatch – 57 procent van de Nederlanders ziet graag wolven in Nederland

17-06-2020 12:40

Minister van Landbouw Carola Schouten (ChristenUnie) heeft onderzoek naar het maatschappelijk draagvlak onder burgers voor wolven in Nederland laten verrichten. Wat blijkt: 57 procent van de Nederlanders heeft een positieve houding ten aanzien van de hervestiging van de wolf en 65 procent ziet de wolf als ongevaarlijk. De meeste Nederlanders zullen natuurgebieden met wolven dan ook niet mijden, een ontmoeting met een wilde wolf zouden de meeste Nederlanders (77 procent) een bijzondere ervaring vinden en bijna de helft van de Nederlands zou graag een wolf in het wild willen tegenkomen.

Lees ook – EP’er Annie Schreijer-Pierik (CDA) waarschuwt voor hongerige roedels wolven die kleine kinderen verscheuren

Ook blijkt uit het onderzoek dat Nederlanders relatief veel weten over het gedrag van wolven. Minder bekend is echter hoe het naast elkaar leven met wolven werkt, daar wil men meer over weten. Tenslotte blijkt dat Nederlanders een ondersteunende rol zien voor overheden bij de hervestiging van de wolf, met name bij het schadeloosstellen van boeren bij schade en bij het treffen van preventieve maatregelen.

Tegenstanders, 18 procent, vinden dat de wolf niet welkom is in Nederland vanwege ruimtegebrek, de predatie op vee en de mogelijke overlast en ontstaan van gevaarlijke situaties. De lynx, goudjakhals en halsbandparkiet worden overigens het meest gezien als on-Nederlands.

Lees ook – Wolven in Nederland: 3 op de Veluwe, 1 in Overijssel, ging terug naar Duitsland