In Europa is het vooralsnog rustig op Covid-19 gebied, behalve op de Canarische eilanden waar een boot vol met uit de Sahara afkomstige met corona besmette asielzoekers het besmettingsgetal omhoog heeft gestuwd, maar volgens de WHO gaat het in de rest van de wereld nog niet bepaald lekker. Het lijkt er dus niet op dat de wereld voorlopig van het virus af is, if ever.
Toch is er hoop overal om ons heen aanwezig want een Italiaanse arts, tevens hoofd van een kliniek voor besmettelijke ziektes in het San Martino hospital, zegt dat de gevolgen van het virus bij besmette patiënten minder erg lijken te worden. Zo ziet hij nu hoogbejaarde patiënten die geen beademing nodig hebben en redelijk fit blijven, terwijl dat beeld twee maanden geleden nog heel anders was en ouderen massaal naar de IC moesten of stierven.
Als het virus inderdaad milder is geworden kan dit het gevolg zijn van evolutie, het resultaat van lockdowns en social distancing. Als het virus muteert zal het eerder minder gevaarlijk worden dan nog gevaarlijker, zoals doorgaans het geval is in Hollywood-films en boeken. Hoe sneller mensen, die gastheer zijn voor het virus, sterven hoe eerder ook het virus zal uitsterven. Muteren naar een virus dat minder schadelijk is vergroot de kans op overleving van het virus. Textbook evolutie dus.
Uiteraard is bovenstaande slechts de mening van één arts, gebaseerd op een niet verifieerbare anekdote, dus beslist geen wetenschappelijk bewijs of zelfs maar een belangrijke aanwijzing. Vooralsnog gaan de meeste experts er vanuit dat het virus gevaarlijk is en dat het zonder vaccin niet zal verdwijnen.