Politiek

Bonusquote – Die prefrontale kwab van Hugo de Jonge is toch iets minder goed ontwikkeld dan voorgesteld

06-07-2020 13:40

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. (Foto: Hugo de Jonge/Ministerie van Volksgezondheid)

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder mat eind vorige maand de schedel van minister van Volksgezondheid en CDA lijsttrekkerskandidaat Hugo de Jonge en prees zijn prefrontale kwab waardoor hij schijnbaar zulke goede beslissingen tijdens de coronacrisis nam. Huisarts/columnist van de Volkskrant Joost Zaat  – die Scherder overigens ‘de nationale neuroclown’ noemt – is dat niet ontgaan.

Zaat wijst in zijn maandagcolumn op de achilleshiel van De Jonge: de verpleeghuizen. Eind juni waren er tienduizend bewoners besmet geraakt, waarvan er zeker 1915 door het virus overleden zijn. Zeg maar de groep slachtoffers van het coronavirus die De Jonge – dixit Jan Dijkgraaf – letterlijk heeft laten stikken. Zaat:

“In de laatste corona-persconferentie zei De Jonge dat er meer vrijheid voor verpleeghuizen kwam. Een paar dagen later ondertekende hij een brief met aanwijzingen voor een nieuwe noodverordening.

De hele instelling voor ouderen moet dicht ‘indien in die instellingen zich nog één of meer covid-19-besmettingen voordoen.’ De brief is zelfs strenger dan de eerdere noodverordeningen: niks indelen in afdelingen, weg maatwerkmogelijkheid en boa’s of de ME eropaf als er toch iemand aan die dichte poort staat te rammelen. De overheid kiest zo niet voor ‘de zwakkeren in de samenleving’ maar voor een eenzijdig belang van veiligheid.”

Eén en ander leidde tot de dreiging met een kortgeding en uiteindelijk haalde De Jonge afgelopen week bakzeil.

Zaat:

“Het is wonderlijk dat VWS brieven stuurt die de verwarring alleen vergroten en een weekje later pas inziet dat die onhandig en onduidelijk zijn. Ik hoop daarom op veel bestuurderslef in verpleeghuizen, ggz-instellingen en gehandicaptenzorg.

Maatregelen zijn prima, maar verzin altijd iets beters dan ‘dom sluiten’. Dat mag achteraf toch van Hugo.”

Syp Wynia – De regering beweerde de kwetsbaren te beschermen maar had alleen oog voor die het ziekenhuis haalden

Kijk ook – D66 en VVD vallen Hugo de Jonge (CDA) aan wegens falen met bonus voor zorgmedewerkers