Politiek

COA deelt privégegevens asielzoekers met politie, inclusief etniciteit en religie, mag dus niet

13-07-2020 16:06

azc
Asielzoekers in een asielzoekerscentrum. (Screenshot NOS)

De politie heeft met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) een overeenkomst gesloten over het delen van privégegevens van asielzoekers, aldus NRC. Voortaan beschikt de politie over zaken als naam, geslacht, geboortedatum, etnische afkomst en religie van asielzoekers. De politie zegt dat dit nuttig is omdat het de opsporing en bestrijding van bijvoorbeeld misdrijven en ”’overlast”’ door asielzoekers in onder andere asielzoekerscentra makkelijker maakt. Het zou gaan om de gegevens van maarliest 27.000 asielzoekers.

Maar juristen waarschuwen dat het delen van persoonsgegevens inclusief persoonlijke gegevens als religie niet zomaar mag, al helemaal niet als mensen nergens van worden verdacht omdat het een te grote schending van privacy is. Dankzij de AVG-privacywet is het delen en bewaren van privégegevens aan extreem strenge regels gebonden.

Het COA deelt de gegevens al sinds mei met het COA maar mag dit volgens juristen alleen doen bij verdenking van een strafbaar feit, dus bij het onderzoeken van misdrijven en bij het opsporen van verdachten.