Chris Aalberts – Tijd voor een manifest voor de vrije meningsuiting bij Forum voor Democratie 

18-07-2020 11:11

Thierry Baudet. (Screenshot Tweede Kamer)

Het was de week van het manifest voor het vrije woord. Het initiatief van Bart Collard en Raisa Blommestijn trok naar verluid duizenden ondertekenaars. Die lijst wordt nogal gedomineerd door FvD’ers. Thierry Baudet tekende het manifest, de drie Europarlementariërs, negen Statenleden, Eva Vlaardingerbroek, Paul Cliteur, Joost Eerdmans en Freek Jansen. Ook wat minder bekende FvD’ers deden het, net als mensen van allerlei satelliet-organisaties. Eenvormigheid troef.

‘FvD is veranderd: men heeft tegenwoordig weinig op met andersdenkenden’

Dit hele manifest is eigenlijk één groot misverstand: het is verkeerd geadresseerd. De FvD-ondertekenaars hebben wel last van een inperking van hun vrije meningsuiting, alleen niet uit de hoek van de racisme-roepers. De bedreiging komt uit hun eigen partij. Mag je bij FvD zeggen wat je vindt? Er ontstaan hier al snel misverstanden: de partij was in zijn begindagen een denktank, een soort vrije ruimte waar alles open besproken kon worden. Dat was soms nogal bizar, maar taboes waren er niet en het vrije woord prevaleerde. Het had wel zijn charme.

FvD is veranderd: men heeft tegenwoordig weinig op met andersdenkenden. We herinneren ons nog wel het onderwijsmeldpunt om linkse docenten te verklikken, een regelrechte aanval op de uitingsvrijheid van onderwijsgevend en wetenschappelijk personeel. We kunnen ook zeggen dat de persvrijheid bij FvD niet in goede handen is, aangezien Baudet het recent nog nodig vond om Buitenhof aan te klagen na een beroerde parafrasering. Om nog maar te zwijgen over de vrije meningsuiting van die demonstrant in Den Bosch, die door beveiligers van Baudet tegen de grond werd gewerkt.

‘Beveiligers zijn geen politie-agenten’

Die demonstrant gaat FvD aanklagen, hoorden we deze week. Hij heeft natuurlijk groot gelijk. Hij stond ongetwijfeld ontzettend in de weg toen Baudet een filmpje wilde schieten, maar die beveiligers moeten met hun poten van hem afblijven. Zij hebben geen enkele bevoegdheid te doen wat ze deden. Beveiligers zijn geen politie-agenten. Iedereen kan deze fout zien en FvD’ers dus ook. Maar kunnen FvD’ers zeggen dat hier iets faliekant misging, dat die beveiligers ontslagen moeten worden en dat die demonstrant een ruime schadevergoeding moet krijgen plus een mea culpa van Baudet?

Dat kunnen ze niet. Denkt u maar terug aan de formatie in Overijssel. FvD kwam niet in de coalitie omdat de PvdA niet akkoord ging. Waarom dat was, blijkt uit een veelzeggende verklaring van de PvdA-fractie:

“Wij hebben veel gesprekken gevoerd met de lokale vertegenwoordigers van FvD en daarin is bij ons de overtuiging ontstaan dat ook zij de standpunten en stevige stellingnames van hun partijtop niet altijd delen. (…) Voor onze PvdA-fractie is het een absolute voorwaarde dat de FvD in Overijssel hier ook nadrukkelijk, expliciet en naar de buitenwereld afstand van neemt.”

Daarom zult u dus geen FvD’er over die mishandeling in Den Bosch horen. Het beste voorbeeld – daar is hij weer – heet Henk Otten. Hij werd vorig jaar van allerlei malversaties beschuldigd. Niemand kreeg bewijs te zien, vrijwel zeker omdat het er gewoon niet is. De belangrijkste vraag kwam van toenmalig FvD-senator Dorien Rookmaker: waar is het onafhankelijke onderzoek? Het was er gewoon niet. In plaats daarvan werden fractievoorzitters onder druk gezet een open brief te ondertekenen dat Otten terecht was geroyeerd. Ze moeten naar de buitenwereld blijven volhouden dat hij fout zat. Tegen beter weten in.

‘Mondje dicht dus en allemaal een manifest tekenen wat de aandacht afleidt van het echte probleem van FvD’ers’

Angstcultuur noemen we dat. FvD-afvallige Robert Baljeu waarschuwde er vorig jaar al voor. Het is alleen maar erger geworden. FvD’ers mogen inmiddels van Baudet niet meer met de schrijver van dit stuk praten. De meesten van hen houden zich eraan. Er is nu alweer weken een interne heksenjacht aan de gang om te achterhalen wie de antisemitische appjes van FvD-jongeren naar HP/DeTijd lekte.

Het zou best logisch zijn als een FvD’er eens zijn mond opentrekt dat het beter zou zijn antisemitisme zélf aan te pakken, maar in een angstcultuur doet niemand dat. Mondje dicht dus en allemaal een manifest tekenen wat de aandacht afleidt van het echte probleem van FvD’ers.

Lees ook – Nogmaals dank aan alle rechtse mensen die vinden dat ik niet op TPO mag schrijven