Politiek

Twee Palestijnse terreurverdachten betaald van Nederlands belastinggeld – Droegen pas van Nederlandse vertegenwoordiging

20-07-2020 19:14

Sigrid Kaag. (Screenshot EenVandaag)

Met updates – Twee Palestijnen die worden verdacht van een bomaanslag op een Israëlische familie in augustus 2019 waarbij de 17-jarige Rina Shnerb om het leven kwam, werden deels betaald van Nederlands ontwikkelingsgeld. In 2017 hebben beide personen bovendien een pasje gekregen van de Nederlandse Vertegenwoordiging in Ramallah waarmee zij zich konden identificeren als ‘medewerkers van een partnerorganisatie van de Nederlandse vertegenwoordiging’. Dat schrijven minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66) maandagavond aan de Tweede Kamer. Het Palestijnse terreurduo werkte tot vorig jaar voor de met Nederlands geld gefinancierde Palestijnse NGO Union of Agricultural Work Committees (UAWC).

Lees ook – SGP, PVV en CU willen opheldering over 20 miljoen euro subsidie van Sigrid Kaag voor Palestijnse terreur-NGO

SGP, PVV en ChristenUnie vroegen eind vorige maand Kaag opheldering over de 20 miljoen euro subsidie die haar ministerie de afgelopen jaren aan UAWC had overgemaakt. Een medewerker genaamd Abdul Razaq Farraj is aangeklaagd voor het opdracht geven voor de bomaanslag op de Israëlische familie. De Britse organisatie UK Lawyers for Israel (UKLFI) meldde onlangs de Nederlandse regering in 2019 en dit jaar de gewaarschuwd te hebben voor banden tussen UAWC en de terreurorganisatie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).

Kaag en Blok schrijven maandag aan de Tweede Kamer dat het niet om één maar twee medewerkers gaat:

“Bij nader archiefonderzoek naar aanleiding van deze schriftelijke vragen is echter geconstateerd dat zij wel een deel van hun salaris ontvingen als onderdeel van de overheadkosten in het contract met UAWC. In 2017 hebben beide personen, net als andere medewerkers van NGO’s die door Nederland worden gesteund, voor de periode van 1 jaar een pasje gekregen van de Nederlandse Vertegenwoordiging in Ramallah waarmee zij zich konden identificeren als medewerkers van een partnerorganisatie van de Nederlandse vertegenwoordiging.”

Na hun arrestatie in 2019 heeft UAWC de dienstverbanden van de verdachten opgezegd en de salarisbetalingen gestopt, schrijven Blok en Kaag. Het kabinet heeft echter pas op donderdag 9 juli dit jaar besloten voorlopig te stoppen met subsidie te verlenen aan UAWC.

Update 21.34 – ChristenUnie en VVD willen opheldering

CU Kamerlid Joël Voordewind op Twitter:

Update 21.11 – CIDI: Tijd voor concrete maatregelen

Woordvoerder van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) Hidde van Koningsveld tegen TPO: “Het nieuws dat twee terroristen van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) werden betaald met Nederlands belastinggeld – en zelfs een pas van het Nederlandse vertegenwoordigingskantoor in Ramallah bij zich droegen – is schokkend, maar komt voor het CIDI niet als een verrassing. Dit was bij ons reeds bekend, en wij vragen hier al sinds oktober 2019 aandacht voor. Dat ministers Blok en Kaag ze dit nu alsnog toegeven is een goede stap, maar er moeten concrete maatregelen worden genomen om te voorkomen dat er in de toekomst wéér Palestijns terrorisme wordt gefinancierd met Nederlands belastinggeld. “