Politiek

Schisma in burgemeestersland over mondkapjes – RIVM houdt zich op de vlakte

23-07-2020 15:24

De burgemeester van Amsterdam Femke Halsema. Foto: Maarten Brante.

Mondkapjes-technisch is het een interessante week aan het worden. Uit de RIVM-weekcijfers bleek dinsdag dat het aantal besmettingen met het coronavirus in een week tijd is verdubbeld. Zo’n beetje tegelijkertijd meldde het UMC Utrecht baanbrekend onderzoek te hebben verricht: als mensen 1,5 meter afstand houden, hun handen regelmatig wassen en mondkapjes dragen is dat voldoende om de coronapandemie in Nederland en andere westerse landen te bedwingen.

Ondertussen nemen ook bij sommige burgemeesters de zorgen toe. De Rotterdamse burgervader Ahmed Aboutaleb (PvdA) en zijn Amsterdamse collega Femke Halsema (GroenLinks) willen dat het kabinet extra maatregelen voorbereidt voor het geval het aantal coronabesmettingen blijft toenemen. Eén van de mogelijke oplossingen die het grootstedelijke duo voor zich ziet: een mondkapjesplicht. (Halsema heeft overigens inmiddels preventief een alcoholverbod op de Wallen verordonneert).

Nou, dat weet ik nog niet zo, zegt voorzitter van het Veiligheidsberaad (bestaande uit de voorzitters van de 25 Veiligheidsregio’s; dat zijn dus burgemeesters, Aboutaleb en Halsema maken er ook deel van uit) Hubert Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen, donderdag:

“De kern van ons beleid is afstand houden. Dat voorkomt besmettingen. Met een mondkapje op, loop je het risico dat de anderhalve meter afstand niet meer wordt nageleefd”

Over het voorstel van Aboutaleb en Halsema zegt hij:

“Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar dit is niet iets wat breed wordt gedeeld in burgemeestersland.”

Duidelijk, een schisma in burgemeestersland. Wat hebben de wetenschappers van het RIVM over de kwestie te zeggen? Nou, die zijn dus nog steeds tegen het gebruik van mondkapjes in de openbare ruimte. Sywert van Lienden las voor u de Telegraaf van vandaag:

Tja, dan wordt het dus tijd om te kijken naar de polletiek. Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) zei woensdag op een ingelaste persconferentie echter dat het kabinet voorlopig nog niet wil ingrijpen.

Blijft over de Tweede Kamer. Wat blijkt: daar is enige beweging te bespeuren. De fracties van VVD, die van de PvdA en GroenLinks willen in navolging van Aboutaleb en Halsema ook van het kabinet weten of er toch niet nog eens gekeken moet worden naar de bruikbaarheid van mondkapjes, ook in de buitenruimte.

U begrijpt, wordt vervolgd (In België zijn ze er inmiddels wél uit).

Coronavirus en horeca – In Hillegom zitten ze inmiddels ‘dicht tegen een regionale lockdown aan’

Lees ook – Advies Jaap van Dissel (RIVM) om geen mondmaskers in ouderenzorg te dragen was gebaseerd op ‘persoonlijke ervaring’