Politiek

Mondkapjeswatch – Hugo de Jonge keert niet terug van vakantie – Kabinet vraagt OMT advies over mondkapjesplicht

24-07-2020 13:32

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. (Foto: Hugo de Jonge/Ministerie van Volksgezondheid)

Deze week staat in het teken van mondkapjes, in politiek Den Haag gaan verschillende stemmen op om deze ook in de openbare ruimte te verplichten nu blijkt dat het aantal besmettingen met het coronavirus afgelopen week zo’n beetje is verdubbeld. Vrijdag gaf minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) een persconferentie over de kwestie. Wat blijkt: het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd onderzoek gaan doen naar de effectiviteit van mondkapjes en het eventueel invoeren van een mondkapjesplicht naast de huidige regels die gelden voor het Openbaar Vervoer. Wanneer dat onderzoek is afgerond weet de bewindsman nog niet. Update – De Tweede Kamer komt woensdag 12 augustus terug van reces voor een debat over het oplevende coronavirus.

Lees ook – Schisma in burgemeestersland over mondkapjes – VVD, PvdA en GroenLinks neigen naar actie

Het kabinet is volgens Grapperhaus in ieder geval voorlopig niet van zins nieuwe maatregelen af te kondigen. Ook blijkt dat chef Corona en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge niet voornemens is zijn vakantie in Zuid-Frankrijk te onderbreken (Iets wat burgemeester van Amsterdam Femke Halsema (GroenLinks) afgelopen week wel deed. Telegraaf-verslaggever Alexander Bakker noteert:

Het RIVM – dat onderdeel uitmaakt van het OMT – liet eerder op de dag aan de NOS weten nog steeds niets te voelen voor een verplichting van het dragen van mondkapjes.  Volgens het instituut is er nog altijd geen hard bewijs dat gebruik in de openbare ruimte besmettingen voorkomt. Een RIVM-woordvoerder laat weten dat nieuw onderzoek continu wordt geëvalueerd. “Zo werkt wetenschap. Tot op heden is er geen aanleiding om het advies aan te passen.”

Lees ook – Advies Jaap van Dissel (RIVM) om geen mondmaskers in ouderenzorg te dragen was gebaseerd op ‘persoonlijke ervaring’