Sinds de coronacrisis is bitcoin flink in waarde toegenomen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de belangstelling in cryptocurrency’s weer is toegenomen. Maar als de bitcoin steeds meer waard wordt kan het dan ook aantrekkelijk zijn om bitcoin als salaris te ontvangen? En zo ja, hoe werkt dat dan?
Als onderneming laat je aan de buitenwereld zien dat je een jonge, progressieve en innovatieve organisatie hebt. Je laat zien dat je met de huidige trends meedenkt. Dat kan een brede groep potentiële werknemers aanspreken, zoals millennials en crypto-enthousiastelingen.
Geloof je daarnaast in het potentieel van bitcoin dan draag je een steentje bij om bitcoin toegankelijker te maken als algemeen betaalmiddel. Ontvangen meer medewerkers salaris in bitcoin, dan wordt het ook makkelijker om bitcoin uit te geven.
Bitcoin als salaris, daar is in Nederland nog geen specifieke wetgeving voor. Moeilijk is het echter niet om bitcoin als salaris te verstrekken.
De Belastingdienst ziet bitcoin (nog) niet als een wettig betaalmiddel. Bitcoin wordt door hen als loon in natura beschouwd. Wil jij bitcoin als salaris verstrekken? Dan mag dat, maar alleen het deel wat boven het minimumloon komt. De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) schrijft namelijk voor dat het minimumloon in euro’s moet worden uitbetaald.
Alles wat boven het minimumloon komt mag dus in bitcoin worden uitgekeerd. Op de salarisstrook wordt dit beschreven als loon in natura. Het bitcoinloon wordt dan in euro’s uitgedrukt.
Zowel werkgever als werknemer hebben een bitcoinwallet nodig. Een wallet is te vergelijken met een online bankrekening, waarmee je toegang hebt tot de bitcoins. Wallets bestaan er in verschillende soorten en maten. Zo bestaan er bijvoorbeeld online wallets, maar ook software wallets en hardware wallets. Laatstgenoemde wallets zijn fysieke apparaten, bijvoorbeeld in de vorm van USB-sticks.
Gedurende het jaar 2018 is bitcoin flink in waarde gedaald. Daardoor heerst de gedachte dat je met bitcoin alleen maar geld kan verliezen. Maar dat hoeft niet, zeker niet als je op een vast moment per maand een deel van je salaris in bitcoin ontvangt.
In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat aan het eind van de maand 100 euro aan bitcoin als salaris wordt verstrekt. We beginnen met de eerste salarisronde, eind januari 2020. Dat komt neer op 0,03309101 bitcoin. Dit herhalen we zeven keer. Met de koers van nu is dit 1.160 euro waard. Een ruime verdubbeling.
Stel, je verstrekt salaris in bitcoin. Moet dat aan de belasting doorgeven? Eigenlijk verandert zowel het salarisdeel in euro als in bitcoin. Pas na deze heffing wordt het deel in euro en het deel in bitcoin gescheiden.
Ook voor de werknemer verandert er niets. Hij of zij betaalt vermogensbelasting. Ongedacht of je er voor kiest zelf bitcoin te kopen of laat uit te keren als loon. Wanneer zijn of haar totale vermogen inclusief bitcoin of andere cryptocurrency’s boven de 30.000 euro uitkomt dient altijd vermogensbelasting betaald te worden.