Volgende fail in het klimaatbeleid van het kabinet. Diep verborgen in het Klimaatakkoord worden enkele pagina’s gewijd aan waterstof. Daar kunnen auto’s op rijden en het wordt veel gebruikt in de industrie. Waterstof wordt nu nog gemaakt van aardgas, maar het kan ook gemaakt worden van water, onder invloed van stroom. Groen waterstof derhalve dat natuurlijk weer gemaakt moet worden met groene stroom afkomstig van windparken op zee. Dat gebeurt in elektrolysefabrieken die de komende tijd gebouwd moeten worden, het kabinet heeft daar vijf miljard euro voor uit getrokken.
Enter NRC Handelsblad. De krant ontdekte dat door de productie van waterstof het elektriciteitsgebruik in 2030 bijna 30 procent hoger zal zijn dan nu. En nu komt het: bij de planning van nieuwe wind- en zonneparken tot 2030 is door het kabinet géén rekening gehouden met deze groei van het landelijke elektriciteitsverbruik. Gevolg: op de Noordzee zullen veel meer windparken gebouwd moeten worden dan er tot nog toe gepland zijn.
Tussen 2023 en 2030 zal de capaciteit van windparken op zee toenemen van 4,5 naar 11 gigawatt (GW). Om de waterstofplannen uit te voeren is nog eens 6 GW aan windturbines nodig. De hele analyse leest u hier. Eén en ander zal ongetwijfeld een staartje krijgen in de Tweede Kamer.
Syp Wynia – Het klimaatbeleid brokkelt zienderogen af; logboek van een teloorgang