Politiek

Bonusquote – Utrechtse politiechef Martin Sitalsing: Vrijwel alle relschoppers zijn Marokkanen

17-08-2020 16:23

De skyline van Utrecht (Pixabay)

Voor u maandag geknipt uit de T. De ongeveer 45 opgepakte relschoppers die in de afgelopen dagen voor ongeregeldheden zorgden in Utrecht, hebben vrijwel allemaal een Marokkaanse afkomst en zijn tieners en twintigers. Dat zegt politiechef Martin Sitalsing van Midden-Nederland in een gesprek met De Telegraaf na de rellen in de wijken Overvecht en Kanaleneiland. Maar: Er is volgens de politieman geen sprake van een ‘Marokkanenprobleem’.

“Het zijn inderdaad nagenoeg allemaal personen met een Nederlands-Marokkaanse afkomst. Maar waar heb je het over: soms zijn het jongens van de vierde generatie. Ze komen uit echte achterstandswijken en hebben een grote afstand tot de samenleving. En er kwamen maar vier opgepakte verdachten uit Kanaleneiland en Overvecht. Het waren jongens die we veelal kenden van strafbare feiten, maar geen zware jongens. Het was puur ’politie pesten’. Agenten uitdagen.”

Maar geen Marokkanenprobleem dus, volgens Sitalsing:

“Er zijn erg veel mensen uit de Marokkaanse gemeenschap die zich tegen de relschoppers hebben gekeerd. Ze hebben sommige relschoppers echt de wijk uit geduwd. We moeten het ook van de goedwillende mensen uit deze gemeenschap hebben om dit soort rellen te voorkomen. Jongerenwerkers en buurtvaders. Je voelt ook een soort machteloosheid bij deze mensen.”

En hoe gaat Sitalsing dit Marokkaans rapaille aanpakken? Welnu; met ‘intensieve begeleiding’.

“We laten ze niet los. Gemeente en politie moeten in gesprek met deze jongeren en hun ouders. Ik ben voor een persoonsgerichte aanpak. Intensief begeleiden en volgen, er echt dicht bovenop zitten. Je moet ze niet verder laten verwijderen van de samenleving. We zien bij de zware georganiseerde misdaad wat dat voor consequenties kan hebben.”

Geert Wilders (PVV) liet zondag weten dat hij  de Tweede Kamer wil terugroepen van reces vanwege ‘moslimgeweld in onze wijken en steden’.

Lees ook – Marokkaanse gastarbeider (72) in Overvecht: Pak ouders relschoppers maar op hun uitkering

Erdal Balci – Rellen in achterstandswijken bieden een kans die Nederland moet grijpen

Roderick Veelo – Het probleem dat wordt verzwegen heet ‘Marokkaanse reljongeren’