Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan de politiechefs

18-08-2020 09:31

Zomer 2020

 

Beste politiechef,

Kunnen jullie je lulverhalen niet wat beter op elkaar gaan afstemmen?

Het begint een beetje op Hugo de Jonge (“Genoeg capaciteit voor bron- en contactonderzoek”) en de GGD’s (“te weinig capaciteit voor bron- en contactonderzoek”) te lijken. En dan weet je wat er gebeurt: dan verlies je het gezag.

Dat is wat jullie overkomt bij het Marokkanenprobleem.

Ik bedoel: bij die rellen in jullie voornamelijk door allochtonen bewoonde wijken in de grote steden waar voornamelijk Marokkaanse “jongeren” elke avond in het schijnsel van spontane vreugdevuren de voorrondes van het NK Stenen Gooien naar Agenten worden gehouden.

De ene hoofdcommissaris, Martin Sitalsing van Midden-Holland (o.m. Utrecht), noemde het beestje in de krant nog gewoon bij de naam. “Vrijwel allemaal van Nederlands-Marokkaanse afkomst”.

De andere hoofdcommissaris, Paul van Musscher van Den Haag, beweert een dag later dat het voornamelijk “autochtonen” zijn. Op basis van de beelden die uit Den Haag tot ons komen, zeg ik: hij liegt.

Maar ik kan er naast zitten. Dat gajes gaat alleen de straat op als het droog en warm weer is. Dus het kan natuurlijk dat die donkere “jongeren” die wij zich zien uitleven op politieagenten en die politieauto’s verjagen allemaal geschminkt zijn. Maar daar komen wij gewone stervelingen nooit achter, want tot rechtszaken zal het niet komen.

Het kan ook dat Van Musscher ‘autochtoon’ anders definieert dan ik. Dat-ie de zaak een beetje op z’n CBS’ wil verdoezelen en dit Marokkaanse straattuig ‘autochtoon’ noemt omdat het niet in Noord-Afrika, maar in een Nederlands kraambed is verwisseld met de nageboorte.

Dat past heel goed in de omslag die Van Musscher de afgelopen jaren heeft gemaakt in zijn ‘denken’.

Gisteren vertelde hij bij Eva Jinek hoezeer hij “in verbinding is met de wijk”, “hoe goed het gaat”, “wat voor moois er allemaal gebeurt” en dat “we hier ook weer sterker uitkomen”.

Hij zei nog net niet dat dat hij trots was op zijn “jongeren”, omdat ze alleen maar de boel vernielden, brandkranen open draaiden, auto’s beschadigden, zwaar vuurwerk afstaken, benzinebommen gooiden, agenten beledigden, bekogelden en bedreigden en een wijkcentrum in de fik staken en dat ze geen oude vrouwtjes tijdens het oversteken hadden verkracht of een kinderboerderij hadden leeggetrokken voor wat halal geslacht vlees voor het avondmaal.

Het gekke is: diezelfde hoofdcommissaris Paul van Musscher kennen we nog van een optreden in het tv-programma ZOZ. Hij was toen districtschef in een andere stad met een groot Marokkanenprobleem, Gouda. Toen stond hij ongetwijfeld ook in verbinding met de wijk, ging het goed, gebeurden er allemaal mooie dingen enzo, maar zag hij nog wél een probleem.

Het genetisch materiaal.

 

Hij zei: “De Marokkaanse inwoners uit Gouda komen uit het Rifgebergte. Dat zijn Berbers. Berber komt van het woord barbaar. En het is inderdaad cultureel ingebakken dat ze wat wilder zijn. Je zou kunnen zeggen dat het genetisch is meegekomen.”

Toen daar ophef over kwam bij zijn benoeming in Den Haag, zei hij eerst dat zijn uitspraken vier jaar oud waren.

Alsof die Marokkanen toen opeens niet meer uit het Rifgebergte kwamen en andere genen hadden…

Daarna zei hij dat hij slechts iemand citeerde, een docent die zelf Berber was.

Alsof hij het oneens was met de inhoud van het citaat…

En tenslotte zei hij: :”Ik benadruk dat Marokkaanse en Antilliaanse jongeren de toekomst hebben”.

Dat was in 2014.

In 2020 zien we hoe deze ‘toekomst’ er uitziet.

Het lijkt me tijd worden om voortaan een eenduidig verhaal te vertellen.

En doe eens gek: vertel de waarheid.

Die is dat dit rapalje niet meer te redden is en dat het gepamper met buurtvaders en foei-gesprekken met de politie snel moet worden ingeruild voor een keiharde aanpak.

En als dat de heertjes niet zint, verkassen ze maar lekker naar het Rifgebergte.

Plek (en keien) zat om de politie te bekogelen.

Of zouden ze het daar wel uit hun hoofd laten?

Groet,

JanD

PS. Omdat jullie voorraad ook niet onbeperkt is, doe ik maar gewoon een praktisch cadeautje. En het zijn geen kogels :-)

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)