Politiek

Utrechtse agenten ontevreden over aanpak Marokkaanse relschoppers

19-08-2020 11:51

Arrestatie in de Utrechtse wijk Overvecht. (Screenshot video AD)

Binnen de Utrechtse politie groeit de onvrede en verdeeldheid over de aanpak van rellende jongeren in de stad. Agenten zeggen niet te begrijpen dat aangehouden jongeren meestal al binnen een dag weer op straat staan. schrijft NRC Handelsblad.

Lees ook – Politiechef: ‘Opgepakte relschoppers Utrecht vrijwel allemaal jongeren van Marokkaanse afkomst’

In het Utrechtse korps is sprake van een ‘breedgedeelde onrust en wens tot een andere aanpak’, zegt Paul Lathouwers, regionaal vakbondsbestuurder van de Nederlandse Politiebond (NPB) tegen de krant. Agenten vinden dat de politie nadrukkelijker over moet gaan tot het arresteren van jongeren die de rellen organiseren. “Nu is het dweilen met de kraan open terwijl we in veel gevallen vaak precies weten welke jongeren voor de grootste problemen zorgen”, zegt een agent uit Utrecht. De initiatiefnemers van de onlusten zouden, volgens de agent, in overgrote meerderheid jongeren zijn van Marokkaanse komaf die met regelmaat met de politie in aanraking komen.

Veel agenten zeggen niet te begrijpen dat aangehouden jongeren meestal al binnen een dag weer op straat staan. “Het bekogelen met stenen kun je ook zien als poging tot doodslag”, zegt een agent. “Degenen die voor de meeste problemen zorgen staan bij ons gewoon via cameratoezicht op beelden. We kennen die gasten uit onze wijk en we zouden ze ’s ochtends gewoon van hun bed kunnen lichten. In plaats daarvan moeten we ’s nachts achter ze aan rennen”, vertelt een politieman uit de wijk Kanaleneiland.

Lees ook – Marokkaanse gastarbeider (72) in Overvecht: Pak ouders relschoppers maar op hun uitkering

Erdal Balci – Rellen in achterstandswijken bieden een kans die Nederland moet grijpen

Roderick Veelo – Het probleem dat wordt verzwegen heet ‘Marokkaanse reljongeren’