In gedachten zagen we Henk Krol en Henk Otten deze week de champagne opentrekken op het partijkantoor van de Partij voor de Toekomst, beter bekend als de Henkenpartij. Hun politieke avontuur is nog geen gegarandeerd succes en dus kunnen ze wel een steuntje in de rug gebruiken. Dat kwam afgelopen maandag. In Nieuwspoort kondigde het partijbestuur van 50Plus een kandidaat-lijsttrekker aan. Liane den Haan heet ze en ze is nu nog baasje bij de ANBO. Ze heet ook wel ‘mevrouw Poetin’, want ze jaagde er met haar machtshonger heel veel mensen de tent uit. Past prima bij 50Plus, hoor je half Den Haag gniffelen.
Henk Krol wrijft het ons graag nog even onder de neus: ‘van harte’, klonk het op Twitter: ‘Liane heeft, via de ANBO, veel ervaring met interne conflicten. Ik weet zelf hoe heftig die kunnen zijn bij 50Plus. Ze zal die kennis hard nodig hebben.’ De komst van Den Haan is absoluut goed nieuws voor 50Plus: in een interview kondigde ze aan dat ze juist sterk wordt als het moeilijk wordt. ‘Als ze bij wijze van spreken de strop om mijn nek leggen en het krukje begint te wiebelen’. Dat belooft nog wat. Krol vertrouwt er ongetwijfeld op dat Den Haan zijn treurige bonnetjes snel zal doen vergeten.
Maar politiek gaat natuurlijk over de inhoud. 50Plus heeft ook daar nog wel wat problemen. Waar staat de partij nou eigenlijk voor? Krol was er wederom snel bij om te roepen dat de partij nu definitief naar links afbuigt. Daar zit wat in: Den Haan is een voormalige PvdA’er, net als partijvoorzitter Jan Nagel, fractievoorzitter Corrie van Brenk en Kamerlid Gerrit-Jan van Otterloo. De tijd dat 50Plus een mix was van ouderen uit alle middenpartijen is zo langzaamaan wel voorbij: met het vertrek van Krol en Dales is er van het VVD-smaldeel wel erg weinig over. We zijn erg benieuwd wat de partij binnenkort van migratie vindt.
Een nog interessantere vraag is wat 50Plus überhaupt vermag. De partij roept al jaren in de Tweede Kamer dat er van alles mis is met de pensioenen. Prachtig natuurlijk, maar je vraagt je zo langzaamaan wel af wat dat heeft opgeleverd. Een vergelijking doet wonderen: Wilders bepaalt het migratiebeleid niet, maar hij heeft ontegenzeggelijk invloed op de richting die het beleid uitgaat. Klaver zit niet in de regering om het klimaat te reguleren, maar de GroenLinks-bijdrage is invloedrijk nu bestuurders geplaagd worden door doelstellingen uit Parijs of afgedwongen door Urgenda. Die ideeën van Klaver over een lagere CO2-uitstoot zijn welkom.
Hoe gaat dat bij 50Plus en de pensioenen? We hoorden deze week de nieuwe kandidaat-lijsttrekker meteen pruttelen dat de pensionado’s er steeds maar op achteruit gaan en er nooit wat bij krijgen. Dat moet echt anders, zei ze ferm. De essentiële vervolgvraag ontbrak weer eens, namelijk waarom 50Plus dat niet allang heeft geregeld. Waarom moeten de pensionado’s nog steeds op een houtje bijten terwijl her en der allerlei 50Plus-politici voor de pensioenen zitten te strijden? Fijn dat Den Haan er niets over hoefde te zeggen, want het antwoord zou de bestaansreden van 50Plus direct onderuit halen.
Bij de ouderenpartij is sprake van een groot misverstand. 50Plus kan senioren wel een stem geven en voor hun belangen pleiten, maar dat is niet hetzelfde als ook iets voor ze bereiken. In feite heeft 50Plus – ook bij de AOW – alleen maar eisen over sommetjes: budgetten, rendementen en risico’s. Je kunt meedebatteren tot je een ons weegt, maar je verandert er niets aan. Grote ingrepen in dit soort systemen worden niet door een oppositiepartijtje bij elkaar geschreeuwd, maar door de coalitie zelf ontworpen. Daar denken ze nooit: we nemen alleen maatregelen als Liane den Haan haar zegen heeft gegeven.
Den Haan wil in maart graag vijf zetels en nog liever tien. Maar ook met tien klagers over de pensioenen kan iedereen de eisen van 50Plus prima negeren. Niet zo gek dat een partij die zo irrelevant is dan maar uit opperste verveling ruzie begint te maken. De enige manier om relevant te worden is in de regering te komen en echt aan tafel te zitten. Maar zolang 50Plus bekend staat als ruzie-club zal dat niet gebeuren, zoals we ook in de provincies afgelopen jaar hebben kunnen zien. Er is weinig reden te denken dat dat met Den Haan verandert. Integendeel. Zo is de cirkel weer rond.
Dit soort niche-partijen hebben alleen meerwaarde als ze originele of relatief nieuwe ideeën hebben die vanuit de oppositie geregeld kunnen worden en verder gaan dan ‘meer geld voor de doelgroep’. De Partij voor de Dieren probeerde het bijvoorbeeld met een verbod op onverdoofd slachten. Dat hoor je van geen enkele andere partij en zo bewees de dierenpartij min of meer zijn nut. Zo bezien zou 50Plus alsnog meerwaarde kunnen hebben, maar wat schetst onze verbazing? 50Plus leek een voorstel te hebben gedaan om leeftijdsdiscriminatie uit te bannen, maar dat blijkt het werk van Henk Krol te zijn. Hoezo is 50Plus overbodig?
Daarom een tip voor de pensionado’s: zij gaan er pas op vooruit als een potentiële regeringspartij de pensioenen wil verbeteren. Steek je tijd dus in VVD, CDA of PvdA en maak van 50Plus een bridgeclub.