Bizar verhaal opgetekend door Marineschepen.nl. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) – onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – constateerde tijdens een controlebezoek in 2018 dat er marineschepen in de marinehaven van Den Helder lagen, en dat de marine hier geen (juiste) vergunning voor had. De rechter legde in januari 2019 een dwangsom op van maximaal 1 miljoen euro; de marine moest de activiteiten zonder vergunning per september 2019 beëindigen. Het opleggen van deze dwangsom is nu uitgesteld tot 1 januari 2021, blijkt uit een uitspraak van twee weken terug.
Marineschepen liggen al sinds 1792 in Den Helder en sinds 1954 in de Nieuwe Haven, maar omdat de vergunning uit 2012 niets vermeld over het “voorkomen of verminderen van nadelige gevolgen” voor het milieu door het “permanent of op zeer regelmatige basis afmeren van marineschepen”, is volgens ILT de wet overtreden en moeten de activiteiten stoppen.
De ILT zegt dat het de zaak wil doorzetten omdat het voor de Koninklijke Marine mogelijk is om de activiteiten in de Nieuwe Haven legaal te maken door alle gegevens voor de aanvraag te overleggen, en de marine ook de schepen kan verplaatsen naar een andere haven. (Het is onduidelijk hoe de ILT dat laatste voor zich ziet.) Maar volgens ILT is er geen zicht op een legalisatie op korte termijn, Defensie zou zich bovendien niet “ten volle inzetten om daadwerkelijk te komen tot een volledige aanvraag voor een omgevingsvergunning”.
De rechter merkt wel op dat “het gaat om twee belangrijke instellingen van de centrale overheid die hun verschillen van inzicht toch primair door goed overleg zouden moeten kunnen oplossen.”
Wordt vervolgd.