Politiek

Ankie Broekers-Knol wil niet zeggen of ze zelf statushouders in huis neemt

26-08-2020 13:43

Staatssecretaris asielzaken Ankie Broekers-Knol (VVD) (Screenshot Tweede Kamer)

Staatssecretaris Asielzaken Ankie Broekers-Knol (VVD) maakte vorige maand bekend dat de ‘Logeerregeling voor asielstatushouders’ blijft en wordt uitgebreid. Die Logeerregeling komt erop neer dat statushouders in de opvang drie maanden kunnen logeren bij een Nederlands gastgezin of bij familie en vrienden. Dit in afwachting van definitieve woonruimte. Logeren bij een gastgezin gebeurt door bemiddeling van de in 2015 opgerichte vrijwilligersorganisatie Takecarebnb. Deze stichting verzorgt de screening en matching van statushouders en gastgezinnen.

Afgelopen jaar maakten in totaal 115 statushouders gebruik van de regeling. Van hen verbleven er 51 via Takecarebnb in gastgezinnen. Dit jaar zullen circa 300 statushouders van de Logeerregeling gebruik maken, vergelijkbaar met ongeveer 75 AZC-plekken op jaarbasis.

Dagblad De Telegraaf vroeg zich vervolgens af: doen de BN’ers een beetje leuk mee? Vijf jaar geleden gingen ze op de bres voor vluchtelingen maar dat leidde tot niets. Alleen van actrice Sanne Vogel en toen nog niet politica Annabel Nanninga (inmiddels FvD) is bekend dat ze vluchtelingen in huis namen. Vijf jaar later blijkt er niets veranderd. “Ze hebben zich nog niet bij ons gemeld”, zei Takecarebnb-directeur Robert Zaal recent tegen de krant.

Enter PVV-leider Geert Wilders en Emiel van Dijk. Het duo vindt het in huis nemen van statushouders – door de PVV’ers consequent asielzoekers genoemd, maar dat klopt dus niet – maar niets. Wat hen betreft is de Logeerregeling een kwestie van het afwentelen van ‘de door uw opengrenzen-beleid gecreëerde problemen op de Nederlandse bevolking in plaats van deze zelf op te lossen door de grenzen te sluiten en geen asielzoekers meer binnen te laten’. Broekers-Knol wijst in de beantwoording van hun Kamervragen de PVV’ers er deze week op dat deze thuisopvang op vrijwillige basis geschiedt en er geen sprake zal zijn van een verplichting.

Doet de bewindsvrouw overigens zelf mee aan de logeerregeling en zo nee: ‘per wanneer kunnen wij Achmed, Mohammed of Youssef de apotheker in huize Knol verwelkomen?’ In haar antwoord laat ze dat in het midden:

“Of ik al dan niet deel heb genomen aan de logeerregeling of dat van plan ben te doen, staat mijns inziens los van dit beleid.”

En dan de hamvraag: “Heeft u al die bekende Nederlanders die beloofd hebben een asielzoeker in huis te nemen aangeschreven dit alsnog te doen? Zo ja, hoeveel van deze BN’ers hebben hieraan gehoor gegeven?”

Het antwoord:

“Door middel van de logeerregeling wordt de mogelijkheid aan vergunninghouders geboden om tijdelijk bij een gastgezin te verblijven. Het gaat hierbij nadrukkelijk om vrijwillige deelname, zowel vanuit de vergunninghouder als vanuit het gastgezin, en daarbij past een handeling zoals door u geschetst niet. Stichting Takecarebnb geeft aan dat alle Nederlanders van harte welkom zijn, ongeacht of zij wel of niet bekend zijn.”

Waarvan akte.