Politiek

Tinkebell: Ik kon op Pieter Omtzigt stemmen terwijl ik te laat was met contributie en lidmaatschap

26-08-2020 15:44

Kunstenares Tinkebell. (Screenshot Youtube)

Kunstenares Tinkebell heeft op Pieter Omtzigt kunnen stemmen tijdens de lijsttrekkersverkiezing van het CDA terwijl ze zich eigenlijk te laat had aangemeld als lid van de partij. Dat schrijft ze woensdag in haar column in Het Parool.

“Eén dag te laat was ik. Op 25 juni maakte Pieter Omtzigt bekend dat hij zich verkiesbaar stelde als leider van het CDA. En dat leek mij een uitermate goed idee. Maar om te kunnen stemmen moest je je uiterlijk op 24 juni al als CDA-lid hebben aangemeld én je contributie hebben betaald. Toch, bij wijze van steun en voor jeweetmaarnooit meldde ik me nog gauw en betaalde het lidmaatschapsgeld. (-)

U begrijpt dat ik een mix van grote verbazing en vreugde voelde toen ik ondanks mijn te late contributiebetaling tóch een stemcode ontving. Op 6 juli kreeg ik netjes een bericht waarin stond: dank voor uw stem op Pieter ­Omtzigt. Een beetje bezorgd was ik toen bleek dat er ­opnieuw gestemd moest worden omdat het systeem fraudegevoelig zou zijn. Ik was namelijk bang dat de stemcode die ik onterecht had ontvangen hiermee ook zou vervallen. Maar gelukkig, ook in deze nieuwe, veilige stemronde deed de code waar ik op hoopte.”

Het is het zoveelste bericht over de problemen met de lijsttrekkersverkiezingen die de christen-democraten steeds verder in de problemen brengen. De Telegraaf  onthult woensdag  namelijk dat er stemcodes zijn verstrekt aan mensen die helemaal geen lid zijn. De vraag is nu wat er met die codes is gebeurd en waarom ze niet zijn vernietigd.

Enfin, als Tinkebell een – wellicht ongeldige – stem op Omtzigt heeft kunnen uitbrengen, is de kans groot dat er dus ook al dan niet ongeldige stemmen op Hugo de Jonge en Mona Keijzer zijn uitgebracht. The plot thickens.

Dinsdag maakte het CDA bekend dat de stemmingsprocedure wordt onderzocht maar dat de uitslag vast blijft staan.

Briefje van Jan – Aan Pieter Omtzigt