Als ik de Internationale wetenschappelijke ontwikkelingen bezie en de opstelling in Nederland van RIVM en OMT en veel media dan heb ik het gevoel dat we in Nederland een unieke Covid19 variant hebben dat zich anders gedraagt dan in andere landen.
Want er wordt heel weinig gebruik gemaakt van bevindingen in het buitenland. En men start onderzoeken, die in het buitenland al gedaan zijn.
Het best is dat te zien t.a.v. het onderwerp “aerosolen”. Terwijl bij voorbeeld in de VS en Duitsland aerosolen een steeds prominentere rol spelen bij de wetenschappers die zich met Covid-19 bezig houden, evenals bij de bestuurders zoals Merkel, is dat in Nederland niet het geval. Zou het echt zo zijn dat Covid-19 in Nederland zich op een andere manier verspreidt dan daar? Komt dat misschien omdat we zo een plat land zijn met amper heuvels.
Nee, dat kan het niet zijn, want Covid-19 heeft ook in Limburg toegeslagen en veel minder in Groningen.
Het heeft niets te maken met een unieke Covid-19 variant, maar blijkbaar met de cultuur in Nederland. We vinden vaak dat we zo internationaal zijn, maar we kijken amper over de grens. Terwijl eind februari een forse uitbraak was in Gangelt, 10 kilometer over de Duitse grens bij Sittard, zodanig dat men daar op 28 februari een soort Lockdown deden in die regio (Heinsburg), hoorden we daar in Nederland amper wat over. En van de bijzondere onderzoeksresultaten van Prof. Streeck die daar vervolgens onderzoek deed hoorden we ook bijna niets.
Het heeft o.a. het gevolg dat we hetzij verkeerde maatregelen nemen of te laat. En dat we achter in de rij komen als we relevante hulpmiddelen willen inslaan in relatie tot de bestrijding van dit virus. (Zoals met mondbescherming en testen).
Ten aanzien van de belangrijke verspreidingsweg van Covid-19 via aerosolen is hetzelfde het geval. Behalve in Oost-Azië kwam dat onderwerp nergens op de agenda van de landelijke CDC’s (de overkoepelende naam van de RIVM’s). Maar dat is nu duidelijk aan het veranderen. Behalve in Nederland. Ja, het RIVM is inmiddels wel bereid om aandacht te schenken aan ventilatie, maar men slaagt er dan toch op een weergaloze manier in, aerosolen amper te benoemen. Zodat bij de persconferenties van Rutte en De Jonge in augustus dit onderwerp niet aan de orde kwam. En trouwens de aanwezige journalisten ook geen vragen daarover stelden.
Heinrich Heine moet gezegd hebben “als de zondvloed komt, dan ga ik naar Nederland, want daar gebeurt alles 50 jaar later”. Nu gaat tegenwoordig alles sneller dan in de tijd van Heine, dus laten we hopen dat het nu geen 50 jaar is, maar 50 dagen.
Ik wil aan de hand van Prof. Jose-Luis Jimenez uit Colorado het onderwerp aerosolen wat dieper behandelen, zodat u weet wat ergens in de komende 50 dagen in Nederland bekend gaat worden.