Binnenland

Politietop laat agenten op straat weer in de kou staan – wil vooral meer diversiteit, inclusiviteit en verbinding

03-09-2020 10:38

Een politieauto. (Screenshot YouTube)

De meeste agenten zijn hartstikke toffe gozers (m/v/Ellie Lust) die vreselijk hard werken en ook wel weten waar de rot in de samenleving zit. Ze willen problemen aanpakken, hun werk uitvoeren en Nederland veiliger maken. Zij worden daarbij standaard dwarsgezeten door agenten met meer strepen. Want die geloven in alles wat de NPO en liberaal linkse politici dag in dag uit roeptoeteren.

Kijk anders even wat de plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer presteert in een gesprek met de wokevogels van NU.nl

Maar niet iedereen voelt zich veilig om bij de politie te werken, zo bleek uit onderzoek. De afgelopen jaren kwamen meerdere keren racistische incidenten bij de politie naar buiten. Zo kwamen jeugdagenten in Rotterdam nog in opspraak omdat ze een appgroep beheerden waarin racistische uitspraken werden gedaan, en protesteerden collega’s van een agent bij de Haagse politie toen hij naar huis werd gestuurd vanwege vermeend racisme.

Dat niet overal een veilig werkklimaat wordt ervaren, ziet Huyzer ook. Ze verwijst naar een woensdag verschenen rapport over een verstoorde werksfeer en angstcultuur bij de informatiedienst van de politie waarin dat probleem aan de kaak werd gesteld. “Dat soort rapporten hebben wij het afgelopen jaar meer gezien. Dan kunnen wij wel zeggen: wij willen meer diversiteit, maar bieden wij dan ook de ruimte om echt anders te zijn?”

Als de politie zich verder wil ontwikkelen tot een inclusievere organisatie, moet de veiligheid binnen de teams prioriteit krijgen, zegt Huyzer. “Daar is iets aan te doen, maar tegelijkertijd is dat ook de ingewikkeldste opgave die er kan zijn. Maar we zien het wel als een van onze grootste urgenties waar we ook vol op in willen zetten.”

”’Jongeren”’ terroriseren wijken waar de politie niet meer de baas is, maar wollig gejank over diversiteit, inclusiviteit en verbinding, dat hebben we kennelijk nodig.

TPO.nl/ok