Politiek

Ronald van Raak (SP) keert na verkiezingen niet terug in Tweede Kamer

04-09-2020 11:16

SP Kamerlid Ronald van Raak. (Screenshot Tweede Kamer)

SP Kamerlid Ronald van Raak keert na de verkiezingen volgend jaar niet terug in de Tweede Kamer. Dat schrijft hij vrijdag in zijn wekelijkse column op TPO. De SP’er liep zo’n 20 jaar over het Binnenhof. Begonnen als medewerker in 2000 was hij van 2003 tot en met 2006 senator voor zijn partij om daarna de overstap naar de Tweede Kamer te maken. Ook was de socialist begin deze eeuw directeur van het wetenschappelijk instituut van de SP.

De SP’er stond onder meer aan de basis van het Huis voor Klokkenluiders, wist te bewerkstelligen dat topinkomens in de publieke sector werden beperkt en de inhuur van consultants werd teruggedrongen en maakte zich sterk tegen corruptie op Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Ook maakte hij zich jarenlang hard voor een onderzoek naar de historische graven onder de voormalige Hofkapel aan het Binnenhof, in het bijzonder het graf van Johan van Oldenbarnevelt. Zijn werk zit er nog niet op: Van Raak verdedigt deze maand zijn wetsvoorstel voor een bindend correctief referendum.

Van Raak over zijn vertrek:

“‘Je twijfel is je antwoord’, zei iemand toen ik vroeg of ik me in maart opnieuw beschikbaar moest stellen. Twintig jaar heb ik gestreden tegen een neoliberale politiek. Het voelt vreemd om te stoppen op het moment dat aan deze tijd een einde komt. Eindelijk ligt het veld open, dit is hét moment. Daar moet ik bij zijn, daaraan wil ik meedoen. De vraag is echter of dat het beste kan als Tweede Kamerlid, of beter op een andere manier. Ik geef ook toe dat de jaren tellen, weinig mensen beseffen hoe zwaar het is om Kamerlid te zijn. Hoe dat een wissel trekt op je persoonlijke leven. Ik heb even de tijd nodig om op adem te komen en bij te tanken. Om te schrijven en na te denken. Mijn partij is nog niet van mij af, de politiek is nog niet van mij af en u bent nog niet van mij af. O wat krijg ik een spijt, o wat ga ik dit missen. Wat een eer en wat een voorrecht is het om Kamerlid te mogen zijn. Maar als je twijfelt is dat een teken. Dan is de tijd gekomen om te stoppen.”

TPO.NL/OK