Binnenland

Openbaar Ministerie: Uitspraak Akwasi is ‘opruiend en strafbaar’

11-09-2020 12:51

Rapper Akwasi op de Dam. (Screenshot Youtube)

De uitspraak die  rapper Akwasi op maandag 1 juni tijdens de Black Lives Matter demonstratie op de Dam in Amsterdam heeft gedaan, is naar het standpunt van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam ‘opruiend’ en daarmee strafbaar. Na een gesprek met de officier van justitie en zijn advocaat heeft Akwasi toegezegd publiekelijk afstand te nemen van zijn opruiende woorden. Dat heeft hij inmiddels gedaan. Daarom heeft de officier van justitie besloten de zaak tegen Akwasi voorwaardelijk te seponeren.

Lees ook – Opgepakte Pegida Pieten Apeldoorn niet vervolgd

Tijdens de Black Lives Matter demonstratie op 1 juni gaf Akwasi – ten overstaande van duizenden aanwezigen – een speech. Akwasi sloot zijn speech af met de volgende woorden: “(…) “Op het moment dat in november dat ik een Zwarte Piet zie, ik trap hoogstpersoonlijk op zijn gezicht.” Het OM beoordeelt deze uitspraak in samenhang met de rest van de door hem uitgesproken tekst en hele optreden als opruiend nu Akwasi met deze uitspraak heeft aangezet tot het plegen van een strafbaar feit, namelijk de mishandeling van een persoon verkleed als Zwarte Piet. Dat Akwasi aangaf dat hij ‘hoogstpersoonlijk’ zal overgaan tot geweld, staat aan dit oordeel volgens het OM niet in de weg:

“Anderen kunnen gezien de voorbeeldfunctie die hij vervult door zijn speech en hele optreden op het idee zijn gebracht – of daarin zijn gesterkt – om ook zelf geweld te plegen.”

Indien Akwasi binnen een jaar nogmaals een strafbaar feit begaat, dan zal hij zich niet alleen voor dat nieuwe feit maar ook voor de uitspraak op 1 juni 2020 voor de rechter moeten verantwoorden. Het OM is op de hoogte van de oude tweets van Akwasi die afgelopen week in de publiciteit zijn gekomen. Daar zijn inmiddels aangiften over binnengekomen bij de politie: “Deze aangiften worden nog beoordeeld.”

De rapper liet vrijdag in een verklaring op Twitter weten dat hij afstand neemt van zijn uitspraak. Het was naar eigen zeggen niet de bedoeling dat zijn opmerking als gewelddadig  zou worden geïnterpreteerd. Verschillende mensen hebben aangifte gedaan tegen de rapper, in totaal 44 personen.

Update 13.44 – Reactie van PVV-leider Geert Wilders

Bert Brussen – Ode aan rapper Akwasi, kunstenaar en poëet

TPO.NL/OK