Politiek

10.000 mensen zetten handtekening onder extreemlinks frame ‘OM zwichtte voor extreemrechts gemotiveerde campagne’

17-09-2020 13:07

Clarice Gargard bij de Verenigde Naties. (Screenshot VN)

PERSBERICHT

Petitie voor eerlijk proces Clarice Gargard haalt in 2 dagen 10.000 handtekeningen op

Het OM zwichtte voor een extreem-rechts gemotiveerde campagne. Dat schrijft een onafhankelijke groep steunbetuigers van Clarice Gargard, die naar aanleiding van een live verslag van een anti-zwarte pieten demonstratie in 2017 ruim 7000 haatberichten kreeg. De groep heeft de petitie in de vorm van een formele open brief aan het OM gepubliceerd, om te pleiten voor een eerlijk proces voor Clarice Gargard. De petitie is inmiddels meer dan 10.000 keer ondertekend.

De haatberichten die Gargard kreeg variëren van racistische berichten tot doodsbedreigingen. Deze week staan 25 geselecteerde daders terecht voor intimidatie, haat en het oproepen tot geweld. Twee jaar lang bereide Gargard met Officier van Justitie Jacobien Vreekamp het proces voor. Zondagavond werd Vreekamp plots van het proces gehaald, waarbij het OM verzuimde Gargard en haar advocaat Sidney Smeets te informeren, ze moesten dit uit de media vernemen.

Lees meer over Clarice Gargard

De groep lanceerde de petitie in de vorm van een formele open brief aan het OM, om te pleiten voor een eerlijk proces voor Clarice Gargard. De petitie is inmiddels meer dan 10.000 keer ondertekend. De hoofdofficier besloot om Vreekamp van de zaak af te halen, omdat zij door haar afdoeningsbeslissing in de Akwasi-zaak in de schijnwerpers is komen te staan. Haar aanwezigheid zou daarom de aandacht zou kunnen afleiden van de inhoud van de zaak Gargard. Naar het oordeel van de steunbetuigers is het besluit onvoldoende gemotiveerd en staat deze motivering geheel los van de zaak waarin Clarice Gargard slachtoffer is.

Door deze gang van zaken heeft het OM alle regels uit het Wetboek van Strafvordering geschonden die betrekking hebben op de positie van het slachtoffer, zoals de plicht het slachtoffer vooraf over belangrijke beslissingen te horen en de rechten en belangen van het slachtoffer voortdurend in acht te nemen. Maar nog schrijnender is het gebrek aan sensitiviteit en inlevingsvermogen aan de zijde van het OM. Door negatieve ervaringen gaan zij die gediscrimineerd worden het contact met politie en justitie doorgaans liever uit de weg.

Via de petitie is het College van Procureurs-Generaal van het OM opgeroepen om Officier Vreekamp weer terug te brengen in deze strafzaak. De petitie heeft een massale steunbetuiging gekregen en deze boodschap lijkt een gevoelige snaar te hebben geraakt. Daarom roepen de steunbetuigers het OM op alsnog de verbinding te zoeken om het geschonden vertrouwen te herstellen.

/PERSBERICHT

Lees ook: BRIEFJE VAN JAN – Aan Clarice Gargard

Lees ook: Omstreden Officier van Justitie Jacobien Vreekamp afgehaald van zaak activiste Clarice Gargard

Lees ook: Bassiehof – Goed dat de Nederlandse VN-delegatie toch afstand nam van Clarice Gargard