Vanaf volgend jaar zomer zijn gemeentes zelf weer verantwoordelijk voor de inburgering van nieuwe Nederlanders. Een bijzonder gewichtige en moeilijke taak waar een hoop geregel bij komt kijken. Een weg vinden in een vreemd land vol raar pratende mensen blijft gewoon lastig, ongeacht waar je vandaan komt.
In Den Haag zorgt deze nieuwe opdracht dan ook voor een hoop onenigheid in de gemeenteraad. Want mag je vreemdelingen eigenlijk wel zomaar verplichten om bijvoorbeeld de Nederlandse taal te leren? Volgens de plaatselijke GroenLinks afdeling in ieder geval niet. Volgens die partij gaat dit namelijk in tegen de ‘menselijke maat’, wat dat verder ook betekenen mag.
De Haagse VVD-fractie is daarentegen kritischer. “De Nederlandse taal leren is niet iets facultatief of vrijwillig, en kan dat ook niet zijn. Wij vinden het dus geen goed idee. Je vraagt een kind ook niet of het iedere dag naar school wil”, aldus raadslid Jan Pronk in het Algemeen Dagblad.
De grootste partij in Den Haag, Groep de Mos, gaat nog een stapje verder en spreekt van een knettergek beleid. Volgens fractievoorzitter Richard de Mos zorgen strengere eisen aan het begin, later juist voor een betere samenleving voor iedereen. Hij verwijst hierbij ook naar cijfers waaruit blijkt dat 75% van alle statushouders de eerste vijf jaar geen werk vinden. Ook tien jaar later zitten hiervan nog steeds zo’n 65% menselijkmatig werkeloos thuis op de bank.