Binnenland

Dorpen Voorne-Putten als de dood voor opgedrongen windmolens

26-09-2020 12:01

Een windmolen. (Pixabay)

De dorpen in het gebied Voorne-Putten zijn ernstig bezorgd om het afvalputje van Nederland te worden. Niet dat er plannen liggen voor een AZC bomvol veiligelanders, of dat er dagelijks drugsafval wordt gedumpt. Nee, de vier gemeenteraden in het gebied vermoeden dat de landelijke overheid veel ergere plannen voor hen in petto heeft. In het Algemeen Dagblad verwoordt fractievoorzitter van de VVD in Westvoorne, Marco Mentink, het probleem:

“We hebben nog ruimte en een kustlijn en dan is het heel erg aantrekkelijk voor het Rijk om daar op een gegeven moment zonnevelden neer te leggen en windmolens te plaatsen.”

De overheid kan immers zonder lokale inspraak gebieden claimen wanneer de ruimte in andere delen van het land op is. Voorne-Puten kijkt hierbij vooral met bange ogen naar buurman Goeree-Overflakkee. Ooit was dit een keigezellig eiland, totdat de plek verslaafd raakte aan windmolens. Ook toen probeerden lokale bestuurders eerst nog tegengas te geven, zo blijkt uit dit tragische relaas van wethouder Frans Tollenaar destijds

“We konden geen nee zeggen tegen de plannen van het Rijk, omdat we dan de regie zouden verliezen. Nu hebben we zelf de locaties kunnen uitzoeken en hebben we er nog behoorlijk wat megawatt kunnen afpraten. Ik heb de beslissing met tegenzin genomen en dat gold ook voor de raad, maar ik ben blij dat we er na vier jaar eindelijk uit zijn.”

Nu is het eiland een torenhoog windmolenpark waar je tussen de dode vogels op de grond hier en daar nog een huis kan ontwaren. Een eiland waar lokale partijen inmiddels ellenlange TL;DR stukken schrijven over de gevolgen van windturbines op de gezondheid van uw kind. Uw kind! Al valt deze schade volgens andere onderzoekers juist weer ontzettend mee. Die spreken enkel van irritaties en een mindere kwaliteit van leven. En wie let daar nou op tijdens het wonen in een huis?